IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Ако Япония реализира плана си за допълнителни 22 въглищни централи, страната ще увеличи нивото на въглеродни емисии, които отделя, със 74,7 млн. т годишно

18:14 | 23.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Япония все още се възстановява от ядрената катастрофа с АЕЦ „Фукушима“

За да разберем защо Япония продължава да разчита на въглищата в този критичен момент, трябва да се върнем към 2011 г., когато земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер предизвика мощно цунами, което удари части от тихоокеанския бряг на Япония. 

Реакторите в АЕЦ „Фукушима“ автоматично се изключват в отговор на земетресението, но вълната успява да преодолее защитната стена на централата, засягайки резервните генератори, които осигуряваха жизненоважното охлаждане. Последвалите експлозии в централата отделят опасни радиоактивни материали.

В следствие на това повече от 150 000 души са евакуирани в региона. Въпреки че има известно увеличение на облъчването на околната среда, основните вреди от бедствието произтичат от преместването на толкова много хора, които завинаги напускат домовете си.

Междувременно целият ядрен флот на Япония, осигуряващ една трета от електроенергията на страната, бива изведен от експлоатация за проверки и актуализации на безопасността. Преди бедствието Япония планира да увеличи дела на ядрената енергия до 53%.

Въздействието на бедствието обаче не се ограничи само в Япония. То засегна и други страни, които до голяма степен разчитат на този тип енергия. В момента на аварията Германия планира да построи още атомни електроцентрали. След катастрофата във Фукушима най-силната европейска икономика реши да прекрати използването на ядрената енергия изцяло.

ядрена ядрена

Девет години по-късно, въздействието на земетресението продължава да тежи на Япония. Страната извежда и планира да изведе от експлоатация още 24 реактора, или 40% от общия им брой. От останалите реактори по-малко от половината са рестартирани. Делът на ядрената енергия в производството на електроенергия е спаднал до 3%, като изкопаемите горива до голяма степен запълват празнотата.

Струва си да се отбележи, че потреблението на въглища в Япония нараства преди бедствието във Фукушима, но аварията ускори неговото покачване. Въпреки че Япония използва все повече възобновяема енергия – делът ѝ достигна 17,4 процента от енергийния микс на страната през 2018 г., повече от половината от електроенергията в Япония идва от въглища и природен газ.

Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Никой друг на света не се връзва на екоталибанските машшшшинации, освен евробаламите. Цел свят ни ръкопляска пред очите... и ни се смее зад гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още