IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай си поставя за цел 5% ръст на БВП през следващите 5 години

Пекин се стреми към по-гъвкава цел за растеж за следващия петгодишен период

17:01 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайските политици са близо до определянето на средногодишна цел за икономически растеж от около 5% за следващите пет години, което е в долния край на диапазона, който правителството си поставяше. Това е промяна, дължаща се на засенчените от коронавируса перспективи, съобщава Ройтерс.

Пекин се стреми да си постави по-гъвкава цел за растеж за следващия петгодишен период, предпазвайки се от външни рискове, причинени от пандемията и раздорите със Съединените щати, заявиха запознати с вътрешните дискусии източници.

Все още не са взети окончателни решения, тъй като правителството изготвя подробни цели за икономическо и социално развитие съгласно петгодишния план.

На срещата от миналата седмица президентът Си Дзинпин и други изложиха план за петгодишната програма на Китай с ключови цели за следващите 15 години. Те включват превръщането на Китай в нация с „високи доходи“ до 2025 г., както и преминаването на страната към „умерено развитите“ нации до 2035 г.

Световната банка определя за страна с „висок доход“ тези с брутен национален доход на глава от населението над 12 535 долара. Доходът на глава от населението на Китай е достигнал 10 410 долара през 2019 г., според Световната банка.

„Такива цели трябва да бъдат изразени в цифри. Все още се нуждаем от ключов индикатор за икономическо развитие през 14-ия петгодишен план “, каза източник, неназован от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт се е повишил с 4,9% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните, публикувани в Пекин в понеделник. Разширяването е по-слабо, отколкото прогнозираха икономистите, но по-бързо от ръста от 3,2% през второто тримесечие. Продажбите на дребно са нараснали с 3,3% през септември, промишленото производство е нагоре с 6,9% през месеца, а ръстът на инвестициите се е ускорил до 0,8% за деветте месеца до края на тримесечието. 

Въпреки по-слабото от очакваното представяне на БВП като цяло икономическото производство се е увеличила с 0,7% през годината досега, което означава, че втората по големина икономика в света възвърна всички позиции, загубени през първата половина на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още