IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Singapore Airlines търси още ликвидност

Компанията ще атакува дълговите пазари и ще продава и отдава под наем част от самолетите си

15:10 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Singapore Airlines Ltd. планира да повиши ликвидността, след като регистрира най-голямата си тримесечна загуба, тъй като коронавирусът намали търсенето на пътувания, предава Bloomberg.

Авиокомпанията е в напреднали преговори за набиране на средства на дълговия пазари чрез продажба и отдаване под наем на част от самолетите си, обяви главният изпълнителен директор Го Чун Пхонг по време на брифинг.

Превозвачът вече е събрал средства в размер на 11,3 млрд. долара чрез предлагане на права и под формата на заеми, за да оцелее в кризата. През септември компанията съобщи, че ще намали работната си сила с около 20%.

Singapore Airlines отчете нетна загуба от 2,3 млрд. долара за трите месеца до септември, тъй като международните пътувания почти пресекнаха. Компанията очаква да работи с около 50% от пътническия капацитет до края на следващата година.

Тестването на дълговия пазар и продажбата и отдаването под наем на самолети трябва да осигурят на авиокомпанията „много силна“ ликвидност, посочва Го. „Имаме една от най-силните, ако не и най-силната, ликвидна позиция сред авиокомпаниите“, допълва той. Нетните парични средства и кеш еквивалентът на компанията възлизат на малко над 7 млрд. долара.

Singapore Airlines може да се наложи да реши към края на първото тримесечие дали да изтегли конвертируеми облигации за 6,2 млрд. долара от плана за набиране на средства, обявен през март, допълва финансовият директор на компанията Стивън Барнс.

Акциите на авиокомпанията паднаха с 1,4% в понеделник. Те губят 46% тази година в сравнение с 19% спад за референтния индекс Straits Times.

За полугодието, приключило на 30 септември, Singapore Airlines отчита обезцеки за 1,3 млрд. долара заради премахването на 26 по-стари самолета, след като прегледа мрежата си, за да определи размера и комбинацията от своя флот в по-дългосрочен план. В допълнение хеджирането на горивото също допринася за загубите.

Singapore Airlines рестартира някои маршрути, включително непрекъснатото обслужване до Ню Йорк, и планира постепенно да възстанови полетите до места като Бруней, Катманду и Мале.

Вицепрезидентът на търговския сектор Лий Лик Син заяви миналия месец, че авиокомпанията е предпазлив оптимист, тъй като правителствата отварят своите граници за бизнес пътници и създават коридори за пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още