IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АСЕАН се сблъсква с „косвени щети“ заради влиянието на войната в Украйна върху ЕС

От Сингапур до Тайланд, резониращото негативно въздействие на руската инвазия в Украйна заплашва възстановяващите се от коронавируса местни икономики

15:50 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската инвазия в Украйна заплашва икономическото възстановяване на Югоизточна Азия от пандемията от коронавирус - ако не директно, то чрез нанасяне на щети върху Европа, които оказват своеобразно въздействие върху местните икономики, пише Nikkei Asia Review.

Макар че анализаторите омаловажават икономическата експозиция на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) към Русия и Украйна, те предупреждават, че един продължителен конфликт, който вреди на Европейския съюз (ЕС), ще има странични ефекти, засягащи всички сфери - от търговията до туризма.

Малайзийският кредитор Maybank предупреди по-рано този месец за "съпътстващи щети за АСЕАН" от конфликта и произтичащите от него санкции срещу Русия.

„Мащабният спад в Европа ще има по-голямо въздействие върху износа на АСЕАН, върху преките чуждестранни инвестиции и растежа“, изтъкват от Maybank. "ЕС представлява значителните 9% от износа на АСЕАН и повече от 11% за Виетнам и Филипините", добавя кредиторът.

От банката изтъкват, че преките чуждестранни инвестиции от ЕС съставляват 11% от общия размер в рамките на АСЕАН. 

За Сингапур анализаторите Чуа Хак Бин и Лий Джу Йе отбелязват, че на ЕС се падат 9,2% от общия вътрешен износ без петрола на финансовия сектор. Те намалиха прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на града-държава за тази година до 2,8% от 3,8% „на фона на по-ниския растеж на глобалната и европейска икономика, по-високите цени на енергията (и) прекъсванията на производството на фона на проблемите във веригите на доставка“.

„Повече сме притеснени от по-широко забавяне в Европа или от възможна рецесия в рамките на  ЕС“, изтъкват анализаторите.

По същия начин компанията за финансови услуги Morgan Stanley Asia понижи по-рано през март прогнозите си за растеж за Сингапур до 3,7% от 4,8%, за Тайланд на 3,3% от 4,3% и за Филипините до 7% от 7,5%.

DBS Group Holdings наскоро сигнализира по подобен начин за рискове от преливане на негативните ефекти върху АСЕАН. „По отношение на директната търговия общите връзки на региона с Русия и Украйна са ограничени“, пишат икономисти от сингапурската банка, като отбелязват, че Русия и Украйна съставляват незначителен дял от вноса и износа на организацията.

„Икономическите щети върху износа на АСЕАН биха могли да дойдат от по-широкото европейско забавяне, ако конфликтът продължи по-дълго“, изтъква DBS.

асеан асеан

В същото време екипът на банката подчерта някои преки рискове заради „зависимости от специфични стоки“. Чуа Хан Тенг, Радхика Рао и Ървин Си пишат, че предвид ролята на Русия и Украйна като основни износители на пшеница и позицията на Украйна като основен играч на пазара на царевица, Индонезия и Филипините биха били уязвими от шокове в доставките на пшеница, а Виетнам ще бъде изложен на прекъсвания при доставките на царевица.

Относно Филипините анализаторите посочват, че по-високите цени на петрола биха могли да нарушат „условията на търговия с (около) 1,4% от номиналния БВП на страната.

Туризмът също се очаква да пострада, точно когато страните от АСЕАН започват да съживяват индустрията. Едно по едно правителствата в региона премахват строгите ограничения заради коронавируса, за да се опитат да дадат шанс на икономиките си да се възстановят по-бързо от пандемията.

Тайланд обяви, че няма да задължава туристите да удостоверяват, че не са заразени с COVID-19, преди да летят за страната, считано от 1 април. Филипините и Виетнам отново са отворени за туризъм, а Малайзия ще направи същото в началото на следващия месец. От 1 април Сингапур ще позволи на ваксинираните пътници от всички страни да влизат без карантина.

„Последният кръг от облекчения бележи най-синхронизираното и насилствено премахване на мерките за влизане досега за региона“, написа наскоро Вилиян Виранто, икономист в сингапурската  Oversea-Chinese Banking Corp. „Обсадената туристическа индустрия сега се радва на най-силния си устрем за възстановяване през последните две години“, изтъква той.

И все пак войната може да разбие тази надежда до известна степен.

Maybank отбелязва, че преди пандемията европейците са представлявали най-голям дял от посетителите в Тайланд - 17%. Те също така съставляват 13% от пристигащите в Индонезия и 11% в Сингапур. Но проблемите на европейска икономика и инфлационният натиск могат да намалят търсенето на пътувания от Европа до региона на АСЕАН.

Maybank предполага, че Русия също представлява директен риск за перспективите за пътуване в Тайланд, тъй като руснаците „формират третия по големина дял (5,4%) от приходите от туризъм в Тайланд след Китай (28%) и Малайзия (5,6%)“. Малайзийската банка отбеляза, че „руските посетители вече отменят пътуванията до Тайланд поради срива на рублата, анулираните полети и затрудненията с паричните преводи“. 

Колко може да се влошат европейските условия?

Френският управител на активи Amundi предупреди, че Европа е изправена пред високи стагфлационни рискове - съчетаващи бавния икономически растеж и нарастващите цени - с възможна временна рецесия за тази година.

„Очакваме инфлацията в еврозоната да остане упорито висока през годината, особено по отношение на енергията и храните, което ще се отрази негативно както на търсенето, така и на производството“, изтъква Amundi. "Икономическите перспективи се влошиха и основният сценарий сега е по-малко приятен, с по-нисък растеж и по-висока инфлация - особено в Европа в краткосрочен план“, добавя фирмата.

Други агенции също са намалили перспективите си за растеж за региона. Рейтинговата агенция Fitch този месец намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. с 0,7 процентни пункта до 3,5%, като за еврозоната намалението възлиза на 1,5 пункта до 3,0%.

Според Moody's инфлационният натиск вероятно ще нараства по-бързо в икономиките на АСЕАН, където цените на горивата и електроенергията имат по-голяма тежест в потребителските кошници или където вносните горива са преобладаващи, като Лаос, Филипините и Виетнам.

Това ще постави страните от организацията в затруднено положение след две години на борба с пандемията от коронавирус.

„Натискът върху правителствата за увеличаване на субсидиите ще се увеличи, което ще доведе до по-големи фискални натоварвания“, предупреждават от Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още