IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шеф на Фед: Не разчитайте на спасяването на още банки

Доналд Кон е категоричен, че никой не трябва да се осланя на надеждата, че ще бъде спасен от държавата

11:27 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шеф на Фед: Не разчитайте на спасяването на още банки

Усилията на американския Федерален резерв за стабилизиране на кредитните пазари по време на финансовата криза не са създали условия за т.нар. морален риск, при който банките могат да разчитат на спасяване от държавата, независимо от безотговорното си поведение.

Поради тази причина нито една банка не бива да се осланя на идеята, че при проблеми държавата ще се намеси и ще я спаси, категоричен е заместник-председателят на Федералния резерв Доналд Кон.

„Всички, които заложиха на жилищния пазар с убеждението, че по-ниските лихви ще ги спасят, също загубиха пари“, заяви Кон, който се оттегля от управлението на Фед, защото се пенсионира.

„Не смятам, че инвеститорите трябва да мислят, че Фед, изпълнявайки целите си по поддържане на макроикономическа стабилност, непременно ще се грижи цените на активите да не регистрират значителни изменения или че спадовете бързо ще бъдат наваксани“, посочва Доналд Кон.

Специалистът признава, че в началото на кризата централната банка не е успяла да разбере колко тежки всъщност са проблемите. Кон, който е работил в централната банка 40 години, обаче защити действията на Фед по овладяване на кризата.

„С оглед на това, което знаехме, и инструментите, които имахме, определено смятам, че се справихме толкова добре, колкото щеше да се справи и друг на наше място. Мисля, че ако не бяхме действали толкова агресивно, щяхме да се представим далеч по-зле“, посочва Кон.

Банкерът е убеден, че ниските лихви не са основната причина за ипотечната криза в САЩ. Те „вероятно са допринесли малко за поскъпването на жилищата“, но според повечето изследвания този ефект не е бил водещ за ипотечния балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още