IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: В Америка се задава финансово "подтискане"

Ръководителят на Pimco предупреди страната за предизвикателствата, които я чакат през идните години

17:25 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Ройтерс

Мохамед Ел-Ериан предупреди Америка, че е изправена пред комбинация от висока инфлация и икономически ограничения през следващите години, докато управляващите се борят с влиянието на финансовата криза и последвалия институционален отговор.

„Помислете за дълговото бреме в развитите икономики, където очакваният растеж не е достатъчен, за да бъде спряно трупането на дългове“, казва изпълнителният директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco).

„За някои държави червената лампичка вече свети и те ще трябва да намерят трудния баланс между преструктурирането на задълженията и загубите за обществото, както в Гърция“, добавя Ел-Ериан.

„За други страни, като САЩ, свети оранжево, което вече изисква бъдещи лишения, най-вече чрез комбинацията от висока инфлация, бюджетни ограничения и финансово „подтискане“, което той определя като налагане на отрицателни реални норми на възвръщаемост за спестителите.

Тази политика ще подкопае реалната доходност, която спестителите получават, и ще измести сериозните стъпки за справяне със структурните проблеми и дисбаланси, смята Ел-Ериан.

„Базовият дългосрочен инвестиционен портфейл трябва да минимизира този риск, да защитава срещу висока инфлация и валутна обезценка, и да се възползва от засиленото разграничаване между счетоводните баланси и перспективите за растеж“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още