IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова САЩ да увеличат тавана на вътрешния дълг

Според фонда пасивността може да доведе до увеличаване на основния лихвен процент и съответно да нанесе щети на американската икономика и световните финансови пазари

18:47 | 29.06.11 г.
МВФ призова САЩ да увеличат тавана на вътрешния дълг

Международният валутен фонд (МВФ) призовава американските законодатели за увеличат тавана на границата на вътрешния дълг на страната, съобщи CNBC.

От МВФ предупреждават, че пасивността може да доведе до увеличаване на основния лихвен процент, което би навредило на американската икономика и световните финансови пазари.

Ограничението на дълга представлява обема на заемите, които може да вземе американското правителство, за да финансира действията си. 

По данни на международната институция тази година САЩ ще постигнат икономически растеж от 2,5 на сто, през 2012 и 2013 година ще бъде 2,7 на сто, след което през следващите две години ще бъде постигнат растеж от 2,9%, а през 2016 страната ще отчете лек спад до 2,8 на сто.

Постепенно ще спада равнището на безработицата. Като цяло процесът на възстановяване на САЩ ще протича доста бавно.

Според МВФ политиката на Управлението за федерален резерв да поддържа равнищата на основите си лихви близо до нула вероятно ще бъде подходяща за известно време, като се имат предвид скромните перспективи за растеж на икономиката, допълни Ройтерс.  

САЩ достигнаха тавана на ограничението от 14,3 трл. долара през май и рискуват просрочване на задълженията си, ако таванът му не бъде увеличен до 2-и август.

Американският президент Барак Обама и законодателите от Републиканската партия са на различни мнения относно увеличаването на тавана на дълга.

От МВФ предупреждават също в годишния си доклад за американската икономика, че увеличаването на бюджетния дефицит представлява риск, но специалистите на фонда се застъпват за дългосрочна стратегия за намаляването му, а не за незабавното му съкращаване и увеличаване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още