IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Черният петък" съживява щатската търговия

40% от приходите на американските търговци на дребно се реализират между Деня на благодарността и Коледа, като тази година се очакват 466 млрд. долара

11:19 | 25.11.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клиенти се насочват към касата на магазин Target в Торингтън, Кънектикът.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Клиенти се насочват към касата на магазин Target в Торингтън, Кънектикът. Снимка: Ройтерс

Първите предвестници на задаващата се битка дойдоха в началото на седмицата. Беше понеделник следобед, когато Тито Ернандес и Кристин Орта напредваха в паркинга на Best Buy и направиха своя бивак на най-стратегическото място - в близост до главния вход. От този момент нататък врагът - очакваните хиляди други клиенти - на практика вече беше загубил битката, пише в свой репортаж германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Сиво-зелената палатка, разположена пред клона на гиганта за електроника в Сейнт Питърсбърг, Флорида, в продължение на цяла седмица беше малка медийна атракция. Това, което изглеждаше като "Окупирай Best Buy" беше крайната подготовка за днешния "Черен петък" (Black Friday) - най-големият ден за пазаруване с намаления през годината в Америка.

Така че всички очи са вперени в днешния ден, който е най-силният за продажбите в цялата година. Той е деня, за който мнозина ръководители на търговски дружества се надяват, че ще обърне техните баланси от червено на черно, от минус към плюс. От тук идва и наименованието на деня.

Младата двойка иска преди всички останали да стигне до отделението с телевизори с плосък екран. "Аз търся 42- или 55-инчов", казва Орта пред местна телевизия. За 42-инчов телевизор тя е готова да даде 199,99 долара.

Наистина, дори и за американските стандарти е лудост да седиш в позиция цели пет дни преди голямата битка, но дългите опашки пред вериги и молове в деня след празника за Деня на благодарността са традиция. „Черният петък“ дава началото на най-горещия шопинг сезон, като клиентите се борят за невероятни сделки, а касовите апарати на търговците на дребно звънят непрекъснато.

Въпреки високата безработица, несигурното положение и лошата ситуация на имотния пазар американците и тази година ще пазаруват, докато кредитните им карти не се нагорещят. Браншовият съюз на търговците на дребно (NRF) очаква малък ръст: 74 млн. клиенти се очакват за уикенда, започващ от Черния петък - с 27% повече от предишната година. Други 77 млн. само ще разгледат какво се предлага и ще решават спонтанно дали да пазаруват или не.

Този период е важен за оцеляването на търговците на дребно, защото те правят до 40 на сто от продажбите си между Деня на благодарността и Коледа. За тази година NRF очаква приходи от 466 млрд. долара, което представлява увеличение от 2,8% в сравнение с 2010 година. Това е по-нисък ръст от постигнатия преди година 5,2%-ен скок, но е по-висок от от средното увеличение от 2,6 процента през последните десет години.

Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Китай разпродава постепенно доларовите си активи. Печатницата на пари е атомна бомба и някой очевидно влиза в бункера. Гледайте да видите и в ЕС какво ще стане при следващия опит на някое от слабите звена да емитира облигации............Хрумвало ли ви е да се запитате, защо световната валута с която се котира и търгува нефта е $ USA ? А защо 70 % от американските ценни книжа емитирани от ФЕД се търгуват изън борсовите пазари на USA ? А знаете ли към днешна дата какво е златното покритие на IN GOD WE TRUST ?САЩ с 14, 4 трилиона долара дълг, с фалшиво жезнено равнище, с потребление 3 пъти по-голямо от произведеното, с гигантски военен бюджет. Това е световният октопод, тоя който ще убие целия свят. Ако искайте, вярвайте им. Има една поговорка "Ако тръгнеш след муха, ще те заведе на ***". Това сме ние в момента. България - банановата република на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
sms_bgfunds
преди 12 години
Четейки тая статия Бай *** УМИРА от завист и почва да плюе ли плюе, че духовното, нематериалното и т.н. са важни, но отива и купува на двойна цена храната си и всичко друго тези дни - не за друго ами защото са празници и местните олигарси-монополисти са решили за пореден път да се изгаврят с нашенеца- той нали е много умен, ли умен ...По високо от Витошу нема другари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Хората с готовност заменят храна, дом, време за да получат пари. А какво са парите? Хартия. Но не ценна хартия изпъстрена с ценни слова, а хартия с картинки и цифри. Напълно ненужна. В обществото, в което живеем не можем без пари. Но нека не живеем заради парите, а заради честния труд, с който ги изкарваме и заради нещата, които можем да си купим с тях, но най-вече - заради онези дребни неща, които не можем да купим, но които ни правят истински, значими и личности. А свободата? Тя не се купува с пари. Тя не се яде и пие, тя не те топли зимата, а и за ... не става. Свободата е онази неприкосновена ценност, с която се раждаме и която никой не може да ни отнеме без нашето съдействие. Всичко - имот, пари, любими хора, телата ни, животът ни - може да бъде отнето само за миг. Но свободата може да бъде само изгубена. Продадена за измамна сигурност, която, парадоксално, пукнат грош не струва без свобода.Робството е социално-икономическа система, при която на определена личност - наречена роб - се отнема личната свобода и му се налага принудителен труд. Робът се третира като вещ и собственост на неговия притежател. И може ли човек в своята родина да бъде ограбен...безброй начини има: данъци, кражби, национализации, приватизации, заменки...Всички идваме на света без да притежаваме нищо.А много скоро след това искаме да сме собственици на всичко?Виждайки дори, че когато си отиваме не можем да вземем нищо материално със себе си, лакомията продължава!Не е необходимо да имаш нещо за да бъдеш щастлив!Достатъчно е да бъдеш щастлив за да имаш всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Най-смешната и зомбирана нация" са тая сбирщина от 100 националности в Америка, само дето ръководителите им Евреи са умно-подли!!! Обира на всички времена който са замислили тия бандити, ще засегне най-много Америка и Европа Най-промитите мозъци са там дето не знаят къде живеят. Най-добрият роб е този, който се мисли за свободен. ...Една стара приказка: Перфектният роб е този, който казва Аз не съм роб. Това е както алкохоликът, който казва, че не е алкохолик, поради което той винаги ще бъде алкохолик. Улавяте ли нишката с американците?Човекът регресира, защото е роб на своите физиологични нужди!Човек ходи на училище, за да има хубава работа, а хубава работа му трябва, за да има много пари! В нуждата от пари идва дявола, който превръща цялата работа в сребролюбие, оттам идват и егоизма, алчноста и зависта, а оттам вредното възпитание, което съсвсем скапва духовното развитие на човека! Друг факт е, че че хората в ЕС и САЩ нямат време за духовно развитие. А пък във САЩ духовното развитие е заклеймено като научна ерес! "Роб се става само Доброволно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
АДМИРАЦИИ.....!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
"...тук коледни Увели4ения...."И въпреки това пак ще има преди Коледа премазани от тълпата из магазини и МОЛ-ове.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
там коледни намаления тук коледни Увели4ения....трябва и такива страни като *** да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Трайчо вика: -поне пазарувайте. Ми Трайчо дай цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 12 години
http://***.bestbuy.com/site/Misc/Black-Friday-Cyber-Monday/pcmcat225600050002.c?id=pcmcat225600050002 Заповядай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mrvip
преди 12 години
Малко ме съмнява... Линк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още