IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America се завърна в зоната на печалбите

Кредитната институция се освобождава постепенно от активи, които не са свързани с прекия ѝ бизнес

17:02 | 19.01.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Bank of America Corp. обяви печалба за четвъртото тримесечие, подкрепена от еднократни приходи и разходи извън основния ѝ бизнес и по-ниските разходи за покриване на лоши кредити, съобщи Ройтерс.

През същия период преди година банката регистрира загуба.

Втората банка по стойност на активите в САЩ обяви, че нетната печалба, съотносима  към притежателите на обикновени акции, е 1,58 млрд. долара, или 15 цента на акция, при загуба от 1,6 млрд. долара, или 16 цента на акция, преди година.

Подобно на останалите големи американски банки, кредитната институция съобщи за спад в инвестиционното банкиране и продажби, както и на търговските приходи.

Изложена на натиск за осигуряване на баланса, банката продаде активи и осъществи суап на акции, благодарение на които увеличи капитала си. Тя се облагодетелства от печалбата преди данъци на стойност 5,3 млрд. долара от продажбата на акциите на China Construction Bank Corp., печалбата от обмяна на привилегировани акции и продажбата на дългови ценни книжа.

Разноски по съдебни спорове и счетоводни искове са намалили печалбата с 3,7 млрд. долара. Банката е заделила 2,9 млрд. долара през четвъртото тримесечие за покриване на лоши кредити, което е с около една трета по-малко от заделените 5,1 млрд. долара преди година.

Кредитната институция работи за освобождаване от рискови активи и обяви, че отпуснатите кредити са намалели до 926 млрд. долара при 932 млрд. долара през третото тримесечие.

В подразделението за инвестиционно банкиране кредитите и лизингите са нараснали с 29% на годишна база през четвъртото тримесечие до 107,5 млрд. долара, като отпуснатите търговски кредити са нараснали и за САЩ, и за чужбина.

Продажбите и търговските приходи от пазарните подразделения и банкирането на дребно са нараснало до 1,9 млрд. долара при 1,1 млрд. долара през третото тримесечие, но на годишна база отчитат спад спрямо 2,4 млрд. долара.

Таксите от инвестиционното банкиране остават без промяна на ниво от 1 млрд. долара спрямо третото тримесечие, но на годишна база намаляват от 1,6 млрд. долара. През декември главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихън заяви, че тя очаква по-добри резултати през четвъртото тримесечие след слабото трето.

За 2012 г. кредитната институция обмисля емитиране на 1 млрд. обикновени акции като премия на служителите си в края на годината вместо стандартните кешови бонуси. Това допълнително ще увеличи капитала, но ще е във вреда на настоящите акционери и се очаква да предизвика недоволство сред част от банкерите. 

Изглежда Bank of America осъществява добър напредък по отношение на увеличаването на капитала

"Навлизаме в 2012 г. по-силни и по-ефективни след 2 години на реорганизация на компанията“, посочи Мойнихън в съобщение на кредитната институция. „Повишихме капиталовата си адекватност до рекордни нива през 2011 г. въз основа на нашия основен бизнес и с премахване на онези части от него, които не служат на клиентите ни“, добави той.

Мойнихън действа, за да докаже, че Bank of America, обременена със загуби заради придобиването на Countrywide Financial през 2008 г., разполага с достатъчно капитал, за да поеме загубите, свързани с ипотеки, и да отговори на новите международни стандарти за капиталова адекватност.

„Изглежда Bank of America осъществява добър напредък по отношение на увеличаването на капитала“, заяви Дерек Пилеки от Gator Capital Management в Тампа, щата Флорида. „Това е развиващ се процес при продължаващо намаляване на разходите“, добави той.

През 2011 г. акциите на кредитната институция загубиха 58% от стойността си, отчасти заради притесненията на инвеститорите за капиталовата ѝ адекватност. От началото на годината обаче те са поскъпнали с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още