IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна на Wall Street

Опасенията за състоянието на световната икономика се възобновиха

23:25 | 06.03.12 г.
Червена вълна на Wall Street

Със загуби от над процент за индексите приключи днешната сесия на Wall Street.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 1,57% до 12 759 пункта, S&P 500 отбеляза спад от 1,54% до 1 343 пункта, а Nasdaq отписа 1,36% до 2 910 пункта, воден от пониженията по позицията на Apple преди представянето на новата версия на iPad утре, съобщи MarketWatch.

Днес Европейската статистическа служба потвърди спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за последното тримесечие на миналата година. Европейската валутна общност се изправя пред възможността да изпадне в рецесия, след като икономиката й се сви с 0,3% през последните три месеца на 2011 г.

Белгия, Чехия, Италия и Холандия вече са в рецесия, заплашени от рецесия са Германия, Естония, Австрия и Румъния, а Дания се е отървала буквално на косъм.

Днес няколко големи частни кредитори на Гърция се присъединиха към споразумението за преструктуриране на дълга. Крайният срок за подаване на заявленията за участие в замяната на облигациите е 8 март, а самата сделка трябва да се осъществи до 20 март.

Според експерти крайният срок наближава, а доброволното заявяване на участие на инвеститорите е все още твърде слабо.

Освен това днес стана ясно, че според изчисления на Института за международни финанси цената на неконтролирания гръцки фалит и излизането на страната от еврозоната може да достигне 1 трлн. евро.

Допълнителен натиск върху пазарите оказа и решението на Китайските власти да намалят таргета си за икономически растеж от 8 на 7,5%, както и забавянето на бразилската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още