IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: След успешните стрес тестове банките трябва да започнат да кредитират

Ръководителят на Pimco очаква ново вливане на ликвидност на по-късен етап, но посочва рисковете, че Фед може да изпусне от контрол инфлацията

21:39 | 14.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: След успешните стрес тестове банките трябва да започнат да кредитират

Стрес тестовете на банките, проведени от Федералния резерв са добър знак за икономиката, която все още може да претърпи още един цикъл на вливане на ликвидност от страна на централната банка, коментира Мохамед Ел-Ериан, ръководител на Pimco.

”Тестовете бяха правдиви и недвмусмислени, което е добре”, посочва пред Bloomberg главният изпълнителен директор на най-голямата компания, управляваща облигационни фондове в света.

”Голямата надежда на всички е, че банките ще започнат да кредитират реалната икономика”, казва Ел-Ериан.

Вчера Фед обяви, че 15 от 19 големи банки са в състояние да поддържат капиталовата си база над регулаторния минимум при „екстремни икономически условия”, като същевременно продължат да изплащат дивиденти и да изкупуват свои акции.

”Първата стъпка за банките е да започнат да връщат пари на акционерите си. Това е лесната стъпка. По-трудната е да започнат да поемат повече рискове като кредитират икономиката. Това е критично важно, тъй като имаме нужда настоящото възстановяване да набере скорост. То все още се подкрепя от увеличената ликвидност, а не от фундаментални фактори”, констатира мениджърът.

„Нашето виждане е, че трети кръг на вливане на ликвидност ще се реализира на по-късен етап, просто защото вътрешните двигатели на растежа, макар и набиращи сила, все още не са достатъчно силни предвид препятствията, с които се сблъсква щатската икономика.”

В същото време растат опасенията сред инвеститорите, че с тази разхлабена парична политика централната банка на САЩ може да изпусне от контрол инфлацията, посочва Ел-Ериан.

Разликата в доходността между инфлационно индексираните щатски ДЦК и номиналните държавни облигации сочи, че инвеститорите очакват потребителските цени през следващите пет години да се повишават с по 2,2% годишно.

Това е най-високото ниво от миналия май насам, като средната стойност за последната година е 1,9%.

”Пазарите се изнервят и се чудят защо Фед продължава да „натиска газта до дупка”, завършва Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Пазарите се изнервят и се чудят защо Фед продължава да натиска газта до дупка"------------------Е бива ли толкова да не разбира от икономика тоз човек - ами все някой трябва да натиска газта и като никой не иска остава Фед да прави това :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още