IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия проверява дейността на 5 петролни гиганта

BP Plc, Exxon Mobil, ConocoPhillips, Royal Dutch Shell и Total понижили цените за зареждане на своите вериги бензиностанции и повишили тези за независимите

15:51 | 04.04.12 г. 2
Германия проверява дейността на 5 петролни гиганта

Германската антимонополна служба започна проверка на дейността на 5 световни петролни концерна на вътрешния пазар на горива на дребно - BP Plc, Exxon Mobil, ConocoPhillips, Royal Dutch Shell и Total, е заявил председателят на ведомството Андреас Мунд пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от РИА Новости.

Проверката е започната заради многобройни жалби от германски бензиностанции за понижените цени при зареждане от 5 компании -  Aral AG (дъщерна компания на BP), Esso – (дъщерна на  Exxon Mobil), Jet (дъщерна на ConocoPhillips), Royal Dutch Shell и Total - на бензиностанции от техните вериги.

„Това е нашият принос в повишаването на конкурентоспособността при независимите бензиностанции и за намаляване на олигопола на пазара на горива“, посочва Мунд.

Германската антимонополна служба смята, че всяка от 5-те разследвани компании систематично е понижавала цената на част от своите бензиностанции под себестойността ѝ с цел да изтика от пазара независимите бензиностанции, които осигуряват една трета от предлагането на горива в Германия.

Същевременно петролните гиганти са повишили отчасти цените за доставките на гориво за независимите бензиностанции.

В хода на проверката трябва да се изясни дали действията на  Aral, Esso, Jet, Shell и Total са повлияли върху цените на дребно в независимите бензиностанции.

Германският министър на икономиката Филип Рьослер заяви, че освен всичко друго 5-те петролни компании ще бъдат задължени редовно да предоставят на федералната антимонополна служба отчет за цените на дребно и цените за покупка от други доставчици, за да бъде опростено наблюдението върху пазара.

„Не можем да принудим петролните компании да понижат цените на горивата. Нашата мисия се състои в това да подобрим условията за ефективна конкуренция“, подчерта на свой ред Мунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
поне правят нещо за разлика от тукашните *** в лимозини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 12 години
Хахаххаа, ибааси смешниците са тиа германци, честно ! Те така кат са почнали още малко ОПЕК ще разследват за монопол ... :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още