IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отчете по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие

Компанията обяви и планове за създаване на нов клас акции без право на глас, на практика сплит от 2 към 1

00:05 | 13.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google отчете по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие

След сесията в четвъртък Google оповести по-добра от очакваното печалба през първото тримесечие, макар че приходите са в унисон с прогнозите, предава CNBC.

Интернет търсачката регистрира същинска печалба от 10,08 долара на акция - ръст от 25% спрямо 8,08 долара година по-рано.

Приходите са били 8,14 млрд. долара - 24% ръст спрямо 6,54 млрд. за същия период на миналата година.

Анализатори, запитани от Thomson Reuters, очакваха печалба от 9,65 долара на акция и приходи в размер на 8,15 млрд. долара.

Технологичният гигант обяви също така планове за създаване на нов клас акции без право на глас, които ще бъдат регистрирани за търговия на борсата Nasdaq. Те ще бъдат разпределени на всички настоящи акционери чрез дивидент в акции.

Според плана всеки акционер ще получи една акция от новия клас срещу всяка стара – реално сплит в съотношение от 2 към 1, макар че новите акции не дават право на глас.

От Google коментират, че сплитът е нещо, за което инвеститорите са настоявали. Освен това за в бъдеще служителите, които ще бъдат възнаграждавани чрез акции ще получават от тези без право на глас, което ще запазва гласовете на съществуващите акционери.

”Сплитът няма нищо общо с фундамента на бизнеса на компанията, казва Стив Уейнстейн”, анализатор в ITG Investment Research. „Теоретично той прави акциите по-достъпни за малките инвеститори. Не мисля, че е от съществено значение.”

„Нямаше големи изненади в резултатите на Google. Разходите са били добре контролирани”, добавя той.

Предишното тримесечие компанията изненада Wall Street с необичайно по-ниски от очакваното печалба и приходи, в резултат на което акциите й спаднаха с повече от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още