IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се смъкна до двумесечно дъно

Политическата нестабилност в Европа продължава да тежи на Wall Street

23:23 | 08.05.12 г.
S&P 500 се смъкна до двумесечно дъно

Щатските акции приключиха сесията със спад, като S&P 500 се понижи до най-ниското си ниво от 2 месеца, предаде Bloomberg.

В края на търговията Dow Jones отписа 0,59% до 12 932 пункта, S&P 500 отбеляза спад от 0,43% до 1 364 пункта, а Nasdaq изтри 0,39% до 2 946 пункта.

Акциите на Hewlett-Packard, Alcoa, Bank of America и други се наредиха сред най-губещите позиции, като поевтиняха с повече от 1,4%.

Лотовете на McDonald’s поевтиняха с над 2 процента, след като продажбите на веригата за бързо хранене през април не оправдаха очакванията на анализаторите.

Основен източник за притеснения на инвеститорите остава политическата криза в Европа. “Неизвестността в Европа е това, което удари пазарите”, коментира пред агенцията Ханк Смит от Haverford Trust Co.

“Въпросът е дали ако Гърция излезе от еврозоната, дълговата криза ще се разпространи. Това би могло да има негативно отражение върху целия свят, не само върху Европа, която най-накрая трябва да се съсредоточи върху растежа”, каза Смит.

Вече втори ден лидерите на най-големите политически партии в Гърция преговарят за сформирането на правителство.

Лидерът на крайнолявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за организирането на коалицията, е категоричен, че първо “Нова демокрация” и ПАСОК трябва да се откажат от поетите пред международните кредитори ангажименти за съкращаване на публичните разходи и провеждането на структурни реформи, които “ограбват страната”.

Джеймс МакДоналд, главен инвестиционен стратег на Northern Trust Corp., прогнозира, че ситуацията в Европа ще продължи да се влошава.

Според него Гърция вероятно ще се откаже от еврото, като това може да се случи до месец, тъй като новото правителство, ако бъде сформирано изобщо, ще остане без пари, а европейските партньори на Атина вече не желаят да я кредитират.

Според други прогнози страната ще изчерпа наличните си средства още през юни, но не може да се надява повече на благоволението нито на Европейския съюз, нито на Международния валутен фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още