IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама се очаква да поиска удължаване на данъчните облекчения за по-ниските доходи

Целта е да се компенсира ефектът върху икономиката от вдигането на данъци от идната година

12:52 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама се очаква да поиска удължаване на данъчните облекчения за по-ниските доходи

Американският президент Барак Обама се очаква днес да призове за едногодишно удължаване на данъчните облекчения за домакинства с годишен доход до 250 хил. долара годишно, съобщава служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Целта на удължаването на данъчните отстъпки от времето на предишния президент Джордж Буш е да се компенсира ефектът върху икономиката от вдигането на данъци от идната година.  

Малко е вероятно обаче републиканците в Конгреса да подкрепят идеята, тъй като те упорито настояват данъчните облекчения от времето на Буш да бъдат удължени за всички.

Т. нар. от президента демократ „данъчна справедливост“ е ключов момент в кампанията му за преизбиране на 6 ноември.

Без решение на Конгреса данъчните отстъпки ще изтекат в края на годината, което заедно с планираното съкращаване на бюджетни разходи от същия момент създава  опасност за американската икономика, набрала популярност като „фискална пропаст“, което може да доведе до нова рецесия. 

Според републиканеца Том Прайс още преди края на юли Конгресът ще приеме законодателство за запазване данъчните облекчения на Буш за още една година.

Kонгресменът демократ Хавиер Бесера обаче е категоричен, че партията му няма да подкрепят мерки, които не отчитат дългосрочните фискални предизвикателства пред страната.

Демократите имат мнозинство в Сената (горната камара на Конгреса), но републиканците контролират Камарата на представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още