IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Berkshire Hathaway се сви заради загуби по деривати

Оперативната печалба обаче е нараснала, както и кешовите резерви

10:55 | 04.08.12 г.
Тримесечната печалба на Berkshire Hathaway се сви заради загуби по деривати

Компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет Berkshire Hathaway обяви свиване на печалбата през второто тримесечие, след като загубите по деривати смъкнаха резултатите въпреки новия рекорд при оперативната печалба, предсказан от Оракула от Омаха, съобщи Ройтерс.

До голяма степен Бъфет избягва деривативните инструменти, но е направил един забележителен и голям залог в деривати, свързани с представянето на фондовия пазар. Макар на няколко пъти да е повтарял, че позицията ще бъде печеливша с времето, през миналото тримесечие тя е генерирала загуби от близо 700 млн. долара.

Berkshire Hathaway е спечелила 3,11 млрд. долара, или 1,88 долара на акция от клас А, при печалба от 3,42 млрд. долара, или 2,072 долара на акция за второто тримесечие на 2011 г.

Счетоводната стойност – предпочитаното мерило на Бъфет за стойността на компанията – е нараснало до 107,377 долара за акция от клас А.

Продължаващото обратното изкупуване на акции от компанията е ограничено до цена от 110% от тази счетоводна стойност.

Натрупаният кеш е достигнал 40,66 млрд. долара в края на тримесечието, като това е с над 3 млрд. повече в сравнение с началото на 2012 г.

Бъфет има голямо желание да осъществи мащабно придобиване, като сделка на стойност над 20 млрд. долара се провали през тази година. Тогава той заяви, че догодина може да бъде осъществена сделка на стойност над 30 млрд. долара, ако не се случи нищо съществено през настоящата.

Дългосрочен инвеститор в Berkshire Hathaway пренебрегва загубата от деривати и заяви, че натрупаният кеш е онова, което трябва да се следи в краткосрочен план.

„Дериватите не са проблем, след като инвеститорите разбират, че активът е с дългосрочен хоризонт, а не крактосрочна стратегия. И както обикновено прави Бъфет, кешът за допълнителни покупки нараства“, твърди Майкъл Йошиками, главен изпълнителен директор на Destination Wealth Management, която притежава над 12 млн. акции на Berkshire Hathaway.

Оперативната печалба е нараснала в почти всички ключови бизнеси на компанията с изключение на дистрибуторските услуги на McLane Co., като причината е високата база от аналогичния период през миналата година, когато компанията бе  спечелила от увеличаване на цените.

Оперативната печалба в застрахователната група е с близо 1 млрд. долара по-голяма, след като операциите по презастраховането се възстановиха от миналогодишните загуби от огромни природни катастрофи.

Печалбата на Berkshire Hathaway се е понижила леко и заради по-високите загуби на застрахователната компания за автомобилни злополуки Geico.

Железопътната  BNSF съобщи за по-високи приходи и печалба, след като нарасналите транспортирани обеми от потребителски и индустриални стоки са компенсирали резкия спад на обемите при полезните изкопаеми и земеделските продукти.

Резултатите потвърдиха и коментарите на Бъфет от средата на юли, че жилищният сектор показва признаци на съживяване, макар и заради прекалено ниската база. Свързаният с жилищата бизнес на Berkshire Hathaway се е разширил през второто тримесечие, воден от двуцифрен процентен ръст на приходите в строителната компания Clayton Homes.

Друг инвеститор в компанията заяви, че резултатите потвърждават дългосрочната промяна в нея за освобождаване от зависимостта от застрахователния бизнес, която се ускори с придобиването на BNSF.

„Движещата сила е бизнесът извън застраховането ... Ядрото на концерна сега са несвързаните със застраховането бизнеси“, твърди Дейвид Ролф, главен инвестиционен директор в Wedgewood Partners. „Когато очакванията са толкова ниски, това фантастично“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още