IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire отчете 72% ръст на нетната печалба, но спад от 11% в оперативната

Счетоводната стойност на акция от клас А в компанията на Уорън Бъфет се е повишила с 4% през третото тримесечие и с 12% от началото на годината

10:55 | 03.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Berkshire отчете 72% ръст на нетната печалба, но спад от 11% в оперативната

Компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway отчете 72% ръст на годишна база в нетната си печалба за третото тримесечие до 3,92 млрд. долара, съобщава MarketWatch.

Оперативната печалба обаче, която е предпочитаният от Бъфет индикатор за оценка на Berkshire, е спаднала с 11% до 3,4 млрд. долара, или 2,057 долара на акция от клас А. Анализатори, запитани от Thomson Reuters, очакваха 2,063 долара на ценна книга. 

Застрахователните операции на концерна, които включват автомобилният застраховател Geico и подразделение за презастраховане на катастрофични рискове, регистрират печаба от 392 млн. долара – по-малко от половината, отколкото преди година. Резултатите в презастраховането за настоящото тримесечие вероятно ще бъде сериозно засегнати от урагана Санди.

Председателят на борда и главен изпълнителен директор на Berkshire Уорън Бъфет е казвал, че харесва застрахователния бизнес, тъй като може да инвестира премиите, докато не се наложи да бъдат изплатени обезщетения. През изминалото тримесечие обаче инвестиционният доход се е понижил с 6,4% до 733 млн. долара.

Представянето на Berkshire Hathaway извън застрахователния бизнес е по-добро, като печалбата нараства с 19% до 2,47 млрд. долара. През миналата седмица Бъфет бе заявил, че бизнесът на компанията му, свързан с жилищното строителство, показва значително подобрение през тази година, докато металургичният не се справя толкова добре, като изпитва спад на поръчките от Азия.

Стойността на портфолиото от деривати на компанията е намаляла през тримесечието със 76 млн. долара. За същия период на миналата година обаче загубата бе 1,59 млрд. Бъфет гледа на промените в счетоводната стойност на дериватите като „несъществени”, тъй като не са свързани с движение на парични потоци, поне до 2018 г.

Счетоводната стойност на акция от клас А обаче, често цитиран показател от Бъфет, се е повишила с 4% през последното тримесечие до 111 718 долара, а от началото на годината ръстът е 12%.

В края на тримесечието конгломератът разполага с парични средства в размер на 47,8 млрд. долара, спрямо 40,7 млрд. в края на предходното. Бъфет бе заявил наскоро, че се „облизва” да похарчи част от кеша за нови придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още