IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нюйоркският маратон в крайна сметка бе отменен

Не можем да позволим споровете относно провеждането му да отклоняват вниманието от възстановяването след урагана Санди, заяви кметът на града

11:42 | 03.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нюйоркският маратон в крайна сметка бе отменен

Нюйоркският маратон в крайна сметка бе отменен на фона на нарастващото негодувание, че провеждането му толкова скоро след урагана Санди, който опустоши части от мегаполиса ще отклони ресурси и ще представлява оскърбление за жителите, възстановяващи се от наводненията, пише Bloomberg.

Първоначално кметът на града Майкъл Блумбърг обяви, че спортната проява ще се проведе, изтъквайки важността й за местната икономика. 8-милионният Ню Йорк обаче все още се възстановява от урагана, която според кмета е убил 41 човека. Стихията остави 4,8 млн. души в региона без електричество. Щетите засега се оценяват на 50 млрд. долара.

”Не бихме искали кризисната ситуация да тегне над състезанието и участниците в него, така че решихме да отменим събитието”, обявиха кметът Блумбърг и местната атлетическа организация, която отговаря за маратона. „Не можем да позволим споровете относно провеждането на мащабна проява като тази да отклоняват вниманието от толкова важните възстановителни работи след стихията.”

„Маратонът винаги е сплотявал нашия град и ни е вдъхновявал с примерите си на кураж и решимост”, се казва още в изявлението. Маратонът е неизменна част от нюйоркската есен. Той бе проведен седмици след терористичните атаки от 11 септември 2011 г., въпреки че екипи продължаваха да разчистват опустошените от атентатите кули на Световния търговски център. 

Около 47 хил. участници се бяха записали за състезанието, включително около 20 хил. от чужбина. Събитието води до 40 хил. допълнителни хотелски нощувки за поне пет дни. Изследване оценява икономичесият ефект за Ню Йорк на 340 млн. долара, без да се включват ползите за града от медийното отразяване на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още