IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама официално номинира Джак Лю за финансов министър

Заради опита му с федералния бюджет Лю е бил единственият вариант на Обама за заместник на Гайтнър

09:10 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама поздравява номинирания за финансов министър Джак Лю.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама поздравява номинирания за финансов министър Джак Лю. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама официално номинира ръководителя на персонала на Белия дом Джак Лю за нов министър на финансите, съобщи Washington Post.

Обама обясни, че номинира Лю не само заради дълбоките му познания за механиката на федералните бюджети, но и заради характера му.

“Ценя приятелството му. Познавам много малко толкова почтени хора”, коментира американският президент по време на представянето на номинацията си.

“Той изгради репутация на майстор в политиката, който може да работи с членовете и на двете партии и да постига принципни компромиси”, допълни още той.

Барак Обама подчерта, че Тимъти Гайтнър е оставил забележителна следа в американската история като един от най-добрите финансови министри.

Гайтнър на свой ред отбеляза, че действията, които е предприел съвместно с Федералния резерв, са направили страната по-силна и са я поставили в много по-добра позиция.

Той обаче подчерта, че САЩ са изправени пред още предизвикателства, визирайки предстоящите бюджетни преговори между Белия дом и Конгреса.

Джак Лю, в ролята му на водеща фигура в Белия дом, е тясно свързан с преговорите с Конгреса за преодоляването на фискалната пропаст. Поради това той е бил и единственият потенциален заместник на Гайтнър, който изобщо е обсъждан, според запознати източници.

От решаващо значение за избора на Лю е бил опитът му с бюджета по времето на Бил Клинтън. Тогава Лю е успял да постигне двустранно споразумение, заради което три години са били регистрирани излишъци в американската хазна.

Лю е бил и една от водещите фигури в преговорите за вдигането на тавана на дълга през 2011 г. Тогава той си спечели критиките на републиканците, които заедно с представители на Wall Street вече изразиха опасенията си заради номинацията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още