IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Реализацията на споразумението за Кипър е „доста предизвикателна“

Новият спасителен пакет е по-добър технически резултат от първоначално обявения, но не е ясно как ще се подобрят перспективите за ръст и заетост

13:20 | 26.03.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ел Ериан: Реализацията на споразумението за Кипър е „доста предизвикателна“

Новият спасителен пакет изпълнява и две други цели, одобрявани от част от европейците: свиването на центъра за офшорно банкиране, който те смятат за прекалено либерален и прекалено голям, както и понижаването на риска от промяна на геополитическия ред в Европа.

На практическо ниво кредиторите все още трябва да определят как да разпределят бремето за финансирането на Кипър. В някои случаи вноските трябва да бъдат одобрени от националните парламенти (например в Германия, Финландия и Холандия). А тук идва и въпросът за това каква допълнителна тежест ще бъде поета от Русия и как.

Кредиторите също така трябва да минимизират риска от значителен отлив на капитали от Кипър, след като банките бъдат отворени, така че незабавно трябва да се съсредоточат върху контрола върху капитала. Те трябва да убедят кипърците, че този горчив хап трябва да бъде преглътнат, като вземат предвид, че алтернативните варианти биха били много по-лоши. Те трябва и следят отблизо риска от разпространение (особено реакцията на вложителите в останалите уязвими европейски икономики).

Тези предизвикателства са значителни и няма да бъдат преодолени лесно и незабавно. Но колкото и големи да са, те бледнеят пред сравненията с големия слон в магазина, тъй като спасителната помощ включва прекалено малко елементи за увеличаване на възможностите на Кипър да расте и да създава работни места.

С разбиването на тази на практика офшорна финансова индустрия Кипър губи важен двигател на вътрешната си икономическа активност. Съответно никой не трябва да подценява социалната цена и свързаните с нея рискове от политическа дезорганизация и протести.

Нещо повече, в добавка към въвеждането на висок данък върху чуждестранните вложители, процесът на разрешаване на банковата криза унищожава функциониращ капитал в компаниите и вътрешното благосъстояние.

Пазарите бяха прави първоначално да приветстват последното споразумение за Кипър. То избягва незабавния и хаотичен финансов срив с възможен неблагоприятен ефект на разпространение към други европейски страни. При това го прави, използвайки по-добър подход за разрешаване на положението в банковия сектор и по-слабо споделяне на бремето от страна на частния сектор.

"За да се запази обаче това положение, европейците все още трябва да открият начин за съчетаване на незабавното финансово облекчение на Кипър с реалистични перспективи за ръст и създаване на работни места. Те трябва да преодолеят и силните сигнали, които излъчиха през миналата седмица по отношение на координирането на проблемите с тройката, разпределянето на спасителната тежест, нарушаването на всякакви видове табута и готовността да стрелят, преди да да се прицелили добре", завършва анализа си Ел Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
често хората се питат защо реакцията в Кипър беше такава.Всеки един от нас е чувал за пари изнесени в Кипър като офшорна зона и за предприятия закупени от офшорни фирми с седалище в Кипър.Същото е и в Русия.Руските пари са излезли от Русия и после са се върнали там под формата на офшорен капитал.Зад тези фирми които са кредитополучатели от кипърските банки стоят същите лица които са вложители в тези банки.Да не роним много сълзи защото те са си взели парите.Разбира се за съжаление ще има и някой друг изгорял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Ако посмеят да приложат нещо такова към банковата система на някоя голяма европейска икономика като Италия или Испания евро-недоразумението, което не знам защо е наричано валута, ще отиде директно на бунището на историята. В досегашната история на цивилизацията много велики държавници са опитвали да постоят държава, в която няма бедни и богати и всички без изключение са се провалили. Нито Меркел нито Барозу, нито Ромпой или останалите "политици" имат потенциала и възможностите да нарушат хилядолетната традиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
albobo76
преди 11 години
Аз продължавам да твърдя, че МВФ и ЕС правят голяма грешка, като посягат на парите на КГБ. Отмъщението ще бъде жестоко, дори и да се позабави малко.Иначе гражданите пак ще платят сметката. Както холандския финансов министър каза, това е само началото. Същата схема ще бъде приложена във всички PIIGS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Финансовите измамници като изказалия се направо им настръхват косите, че ще накарат някой банка, нейните акционери и клиенти да понесат някакви загуби, въпреки некадърното инвестиране, това от няколко десетки години не се е случвало, винаги досега са плащали всички данъкоплатци, но не и банките. Да очакваме техния отговор те няма да се дадът така лесно, те са свикнали печалбата да е за тях, а загубите за гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още