IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Citigroup за второто тримесечие скочи с 26%

С най-голям принос за печалбата е банковото подразделение на групата

17:54 | 15.07.13 г.
Печалбата на Citigroup за второто тримесечие скочи с 26%

Печалбата на щатската финансова корпорация Citigroup Inc. през второто тримесечие на годината е нараснала с 26% вследствие на намаляващите загуби при ипотеките и повишаващите се приходи от облигации.

Най-големият ръст в печалбата идва от банковото подразделение на корпорацията, където приходите от облигациите са нараснали с 18 на сто, а тези от търговия с акции – с 68%.

Добрите финансови резултати повишиха акциите на компанията с 1,61% до 51,63 долара. Ръстът на ценните книжа от началото на годината пък достигна близо 28 на сто.

Според експерти резултатите подчертават факта, че корпорацията се завръща към нормалността след изживените тежки времена по време на световната финансова криза.

Коригираната нетна печалба на третата по големина банка в САЩ се е повишила до 3,89 млрд. долара, или 1,25 долара на акция, през второто тримесечие спрямо 3,08 млрд. долара, или 1 долар на акция, година по-рано. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха средна печалба от 1,17 долара на акция.

Коригираните резултати изключват положителното въздействие на промените в стойността на дълга на дружеството.

Приходите от книжа с фиксиран доход са се повиши до 3,37 млрд. долара спрямо 2,86 млрд. долара година по-рано. Приходите от търговия с акции пък са достигнали 942 млн. долара в сравнение с 561 млн. долара преди година.

Компанията е отделила 451 млн. долара за погасяване на лоши кредити, ползи и претенции спрямо 1,23 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година.

Акциите на компанията поскъпнаха в края на май на фона на покачващото се доверие на инвеститорите. То бе продиктувано от преструктурирането на компанията и потенциала за растеж на развиващите се пазари, въпреки част от сигналите за забавяния на националните икономики.

Citigroup е най-глобалната от всички големите банки в САЩ. Близо 58% от приходите си през изминалата година корпорацията дължи на пазарите извън Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още