IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за Nasdaq след прекъсването на търговията вчера?

Борсата ще трябва да положи неимоверни усилия, за да възстанови репутацията си като оператор на ценни книжа

10:41 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво следва за Nasdaq след прекъсването на търговията вчера?

Вчера борсата Nasdaq спря за три часа търговията с всички ценни книжа заради технически проблем. Днес за случилото се говорят всички анализатори, пише CNBC. Те коментират, че цената, която борсата ще плати заради ограничаването на търговията с акции, ще бъде срив в доверието.

Nasdaq посочи като причина „възникнал проблем с комуникацията между участниците в сделка“. Това бе най-дългото спиране на борсова сесия в най-новата история, което породи объркване, повлияло на търговията с някои от най-големите компании в САЩ като Apple и Facebook.

Според анализаторите Nasdaq ще трябва да положи неимоверни усилия, за да възстанови репутацията си като оператор на ценни книжа. Всички си спомниха проблемите при първичното публично предлагане на Facebook през май миналата година.

„Това е сериозен проблем за Nasdaq и поставя на дневен ред въпроса как може да бъде конкурентен на другите борси“, казва Питър Бууквар, анализатор от консултантската компания The Lindsey Group. „Ако вие сте компания, която иска да излезе на борсата, трябва да избирате дали да направите това на Nasdaq или на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Ето защо, за да бъде конкурентоспособен, Nasdaq трябва работи усилено, за да възвърне репутацията си“.

Акциите на Nasdaq OMX, компанията, която управлява борсовият оператор Nasdaq, се понижиха до най-ниското си ниво от началото на май насам, когато отново в четвъртък търговията на борсата бе спряна за кратко. Тогава акцията поевтиня с 3% и затвори при 30,46 долара за брой.

„Очевидно полза ще има NYSE. Но и от NYSE не са глупави, защото и тяхната търговия се осъществява благодарение на модерните технологии. NYSE по-скоро косвено ще подобри своята репутацията, макар че и те имаха проблеми от технически характер“, коментира Бууквар.

Техническият проблем идва в неподходящо време за финансовите пазари. През последните месеци търговията е вяла, защото инвеститорите са притаили дъх в очакване Федералният резерв на САЩ да намали месечната си програма за изкупуване на активи.

„Погледнато в дългосрочен план, спирането на търговията не променя нашето намерение за инвестиране на американския фондов пазар“, коментира главният директор с ресор инвестиции в UBS Wealth Management Алекс Фридман. „Случват се такива неща на пазарите. Ето защо смятам, че това не е кой знае какво“.

Борсите отвъд Океана все пак затвориха на зелена територия заради оптимистичните макроданни. И трите основни борсови индекса се задържаха на почти същите нива и след като бе възобновена търговията на Nasdaq.

„Да, възникват и технически проблеми. Но глобално погледнато, борсите наистина трябва да направят търговията по-ефективна и сигурна“, сподели мнението си Дейвид По от Societe Generale Private Banking.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още