IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон протегна ръка към фалиралия Детройт

Властите деблокираха 300 млн. долара, които ще бъдат разпределени по различни пера

14:18 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда Детройт днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглежда Детройт днес. Снимка: Ройтерс

Все пак има светлинка в тунела за изпадналия в немилост и фалирал Детройт. Федералните власти на САЩ взеха решение да деблокират над 300 млн. долара помощи за града, който обяви фалит през юни, предаде Ройтерс, като се позова на местните вестници Detroit Free Press и Detroit News. Сумата е доста скромна, като се има предвид, че към средата на юли дългът на Детройт възлизаше на 18,5 млрд. долара, което е близо до БВП на Кипър, посочва Ройтерс.

През юни градът обяви, че изпада в неплатежоспособност, след като не успя да си плати следващите вноски по кредитите. Това е най-големият фалит на община в американската история. Тогава правителството във Вашингтон обяви една спасителна акция, наречена Bailout.  

150 млн. долара от сумата бъдат по програма за разрушаването или възстановяването на изоставени къщи. Общо 80 000 жилища са изоставени и се рушат в бившата столица на
автомобилостроенето на САЩ.

30 млн. долара ще бъдат предназначени за подобряване на сигурността и за по-бързо реагиране при спешни ситуации. Ще бъдат наети още полицаи, ще бъде модернизирано оборудването на пожарникарите, приемащи обаждания при спешни ситуации.

Напоследък финансовото положение на общината се влоши още повече, като градът няма пари дори да си плати разходите за уличното осветление. Полиция и пожарни коли идват на адреси само в краен случай, защото няма пари за обходващи акции, а отново заради недостиг в хазната по улиците се натрупват огромни количества боклук. Ръстът на престъпността в Детройт достигна невиждани за последните 40 години нива. Полицията пък се отзовава на сигнали средно за 58 минути, докато в останалата част на страната средното време е 11 минути. 

Наскоро, в последен опит да оправи положението, губернаторът на щата Мичиган нае икономическия експерт Кевин Ор, за да санира финансите на Детройт и да го изкара извън процедурата по несъстоятелност. 

140 млн. долара ще бъдат инвестирани в подобряване на обществения транспорт. 24 млн. долара ще отидат за инсталиране на камери за наблюдение. Малка сума ще бъде предназначена и за опазване на обществения ред. Както обяви правосъдният министър Ерик Холдър, който участваше в делегация, посетила града, 1,9 млн. долара ще бъдат предназначени за назначаване на допълнителни полицаи, а още 1 млн. долара – за тяхното оборудване.

В рамките на 60 години Детройт загуби половината от населението си, което беше 1,8 милиона души през 1950 г., а сега е 700 000 души. Над една четвърт от тях живеят под прага на бедността.  Градът пострада тежко от финансовата криза и от кризата в сектора на недвижимите имоти.

MarketWatch изготви класация на петте най-големи общински фалита в историята на Съединените щати.

Вижте ги в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още