IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq се изкачи над 4 000 пункта за първи път от 13 години*

Търговията на Wall Street е стимулирана от постигнатото през уикенда ядрено споразумение между Иран, САЩ и пет други страни

17:15 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nasdaq се изкачи над 4 000 пункта за първи път от 13 години*

Началото на търговията на капиталовите пазари отвъд Океана през последната седмица на ноември е белязано от нов рекорд. Технологично ориентираният бенчмарк Nasdaq Composite се изкачи над психологическата граница от 4 000 пункта за първи път в последните 13 години, съобщава CNBC.

Широкият бенчмарк S&P е на практика без промяна на ниво от 1 805,31 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones е нагоре с 0,11% до 16 081,85 пункта, докато Nasdaq расте с 0,28% до 4 002,90 пункта.

Търговията е стимулирана от постигнатото през уикенда временно споразумение между Иран, САЩ и пет други страни, според което Техерен ще ограничи ядрените си дейности в замяна на намалени международни санкции.

Акциите на Wal-Mart поскъпват с 0,58%, след като бордът на директорите на търговеца на дребно определи Дъг МакМилън за нов президент и главен изпълнителен директор на компанията. Решението ще влезе в сила от 1 февруари 2014 г.

Канадският производител на мобилни устройства BlackBerry съобщи, че Джеймс Йерш ще замени Брайън Бидулка като главен финансов ръководител на компанията. Рокади се очакват и при постовете главен оперативен директор и главен маркетинг директор. Книжата на компанията поскъпват с 0,88 на сто.

Търгуваните в Ню Йорк петролните фючърси поевтиняват с 0,90% до 93,99 долара за барел. Контрактите върху златото пък се търгуват със спад от 0,21% до 1 241,95 долара за тройунция.

Доларът поскъпва спрямо основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски съкровищни бонове пък се изкачва с 2 базисни пункта до 2,76 на сто.

Силният финал на Wall Street в края на миналата седмица подкрепи и печалбите в Европа и Азия. S&P 500 нахвърли за пръв път границата от 1 800 пункта, докато Dow отчете най-дългата си седмична серия на зелена територия в последните близо три години.

Пазарните участници остават фокусирани върху икономическите данни, които се очаква да се появяват преди Деня на благодарността в четвъртък.

"Ще получим допълнителни сигнали за това дали Фед може да си позволи да влезе в ролята на чичо Скрудж по време на празничния сезон", каза Джим Рийд, анализатор от Deutsche Bank. Изявлението му бе подтикнато от възможността централната банка да свие стимулите си по време на заседанието през декември.

* Данните са актуални към 16:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още