IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц все още не е убеден, че американското стопанство се възстановява

Нобеловият лауреат е разтревожен от ниската икономическа активност на населението и препоръчва фискални, а не монетарни стимули

13:23 | 14.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц все още не е убеден, че американското стопанство се възстановява

САЩ може и да показаха знаци за ускоряване на растежа през миналата година, но Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц все още не е убеден, че американското стопанство се възстановява, пише CNBC.

След години на вял растеж американската икономика отново започна да набира инерция през миналата година. През третото тримесечие на 2013 г. икономическият растеж се ускори до 4,1% годишен темп – най-бързият от септември 2011 г.

Според Стиглиц обаче все още има основателна причина за безпокойство относно перспективата пред най-голямата икономика в света. 

„Вероятността да преживеем наистина силна година с релна промяна пет години след началото на финансовата криза е много слаба“, споделя пред медията Нобелистът, като слабите данни за заетостта от миналата седмица подчертават тези притеснения.

"Данните се оказаха не само много по-слаби от очакваното, но са и много по-слаби от това, от което страната се нуждае“, посочва Стиглиц. През декември в САЩ са били създадени едва 74 хил. работни места при очаквания за 200 хил.

Според икономиста още по-тревожна е ниската икономическа активност – делът на работещите и тези, които търсят работа, е едва 62,8% от трудоспособното население – най-ниският от 1978 г. насам.

„Има милиони обезкуражени, които са се отказали да търсят работа. Те са търсели прекалено дълго без да намерят. Все повече американци казват, че нямат бъдеще“, отбелязва Стиглиц.

Според него мащабната програма за изкупуване на облигации на Федералния резерв, която е вляла в икономиката над 3 трлн. долара от започването си през 2008 г., е направила малко за щатското стопанство, като се е проявила повече като глобален феномен.

„Ефектът за създаването на работни места е много малък. Това от което се нуждаем е фискален стимул, но не го получаваме“, изтъква той.

Обемът на програмата на Фед бе приковал вниманието на инвеститорите през миналата година, като най-накрая през декември централната банка сви месечния размер на покупките на облигации с 10 млрд. до 75 млрд. долара.

Според Стиглиц обаче фокусът трябва да бъде върху нивото на основната лихва. „Фед заяви, че ще запази лихвите близо до нулата, докато трудовият пазар се подобри. Имайки предвид това, вероятността от покачването им през тази година е много малка.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Тези проводници и създатели на ТВ-реалност "мислят" така, както им платят да мислят! Обикновенно е достатъчно да се прочетат само допусканията от които изхождат... в случая, се е ограничил чрез удобна апроксимация до проста екстраполация като всеки стандартен счетоводител, удобно изтървайки /приемайки едва ли не като естествени и константни/, ВСИЧКИ манипулационни процеси, от които зависи всъщност на 100% стойността на функцията която "екстраполира"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още