IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аlcoa придобива британски производител на космически части за 2,85 млрд. долара

Сделката за Firth Rixson ще бъде реализирана с помощта на Morgan Stanley

16:49 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аlcoa придобива британски производител на космически части за 2,85 млрд. долара

Alcoa Inc – най-големият производител на алуминий в САЩ, постигна споразумение за закупуването на британската компания за космически части Firth Rixson Ltd за сумата от 2,85 млрд. долара, предава Bloomberg.

Американското дружество ще заплати 2,35 млрд. долара в брой и 500 млн. под формата на акции на базираната в Ню Йорк частна компания за дялови инвестиции Oak Hill Capital Partners LP.

Споразумението ще бъде реализирано с помощта на Morgan Stanley, като Alcoa планира да прибегне до комбинацията от дълг и собствен капитал, за да финансира сделката. Очаква се договорът да бъде подписан официално до края на тази година.

Базираната в Шефилд Firth Rixson прави безшевни валцовани пръстени за реактивни двигатели, изработени от свръхсплави от никел и титан. Нейните продукти се търсят и от компании, добиващи петрол и газ, както и от производители на газови турбини.

Alcoa заяви, че продажбите на Firth Rixson се очаква да нараснат с 60 на сто през следващите три години до около 1,6 млрд. долара.

По думите на Клаус Клайнфелд, председател и главен изпълнителен директор на Alcoa, споразумението ще започне да допринася за разширяване на печалбата на компанията веднага след подписването му.

През април Alcoa прогнозира, че глобалното търсене на алуминий ще надхвърли добива през тази година, слагайки край на почти десетилетното пренасищане на пазара от лекия метал. Дружеството повиши прогнозата си за растежа на търсенето от космическата индустрия през 2014 г. до 9 на сто, позовавайки се на по-голямото производство на големи търговски самолети.

Въпреки че цената на алуминия се покачи едва със 7% през последните 12 месеца, акциите на Alcoa поскъпнаха с внушителните 88 на сто за периода.

Firth RIX Rixson бе придобита от Oak Hill и Neuberger Berman Group LLC за 945 млн. паунда (1,6 млрд. долара) през 2007 г. Продавачите в тази сделка бяха Lehman Brothers Holdings Inc и Carlyle Group LP.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още