IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa даде старт на сезона на отчетите и изненада приятно Wall Street

Изпълнителният директор Клаус Клайнфелд определи представянето на производителя на алуминий като фантастично

10:28 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alcoa даде старт на сезона на отчетите и изненада приятно Wall Street

Производителят на алуминий Alcoa даде старта на сезона на отчетите в Съединените щати. Изпитващият трудности производител, който преориентира дейността си към производството на компоненти за автомобили и летателни апарати, оповести по-добра от очакваното печалба. Доброто представяне се дължи на набиращия скорост традиционен бизнес за топене на алуминий, пише Bloomberg.

Печалбата за второто тримесечие, изключвайки разходите по преструктуриране и други еднократни елементи, бе 18 цента на акция. За сравнение – през първото тримесечие на предходната година Alcoa реализира загуба от 11 цента на акция. Резултатите на базираната в Ню Йорк компания се оказаха над средната прогноза на 17-те анкетирани от Bloomberg икономисти за печалба от 12 цента на акция. Приходите от продажби са почти без изменение спрямо година по-рано – 5,84 млрд. долара, спрямо средните прогнози за 5,65 млрд. долара. 

Поделението за основни метали, в което се топи алуминият, постигна печалба след данъци в размер на 97 млн. долара спрямо загубата от 32 млн. долара преди година. Това се случи дори след намаленото производство, тъй като главният изпълнителен директор Клаус Клайнфелд затвори неефективните заводи. Печалбата на Alcoa от бизнеса ѝ с основни продукти за световния пазар, който тя разширява, остана без изменение. Става дума за алуминиеви пластове, предназначени за употреба в автомобилостроенето, самолетостроенето и от производителите на опаковки.

Компанията, която в продължение на над 100 години беше известна с топенето на алуминий, сега се определя като технологична компания за леки метали. Мениджмънтът ѝ работеше за намаляване на зависимостта от цената на необработения метал чрез стимулиране на продажбите на специализирани алуминиеви форми и сплави. Преди две седмици Alcoa съобщи, че придобива британския производител на части за летателни апарати Firth Rixson Ltd. за 2,85 млрд. долара. Това е най-голямата покупка на щатската компания за последните 14 години.

Въпреки че запази прогнозата си за растежа на търсенето в световен мащаб за 2014 г. от 7%, Alcoa предричат дефицит от 930 000 тона спрямо априлските 730 000 тона.

Печалбата през третото тримесечие на годината обаче ще намалее с 15% основно заради слабо сезонно търсене, предупреди мениджмънтът на Alcoa по време на представянето на междинните финансови резултати за второто тримесечие.

Печалбата в дивизията за инженерни продукти, която произвежда компоненти за самолети и за гуми на камиони, се повиши с 5,7% до 204 млн. долара. За третото тримесечие печалбата в това подразделение ще нарасне с около 10% на годишна база.

Главният изпълнителен директор Клаус Клайнфелд определи представянето на компанията като „фантастично”, като потвърди интереса към пренасочването на бизнеса с други метали.

В късната търговия на Wall Street акциите на компанията поскъпнаха с малко под 2%. В следборсовата търговия ръстът се забави до малко под процент.

Alcoa е първата компания от компонентите на индекса Standard & Poor’s 500, която оповестява своите резултати. През септември миналата година производителят на алуминий бе изключен от Dow Jones, след като акциите на дружеството поевтиняха с повече от 80% от отчетения през 2007 г. връх. Четири месеца по-рано агенция Moody’s оряза кредитния рейтинг на Аlcoa до неинвестиционен клас, тъй като цената на алуминия спадна значително заради свръхпредлагането в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още