IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Alcoa се размина с очакванията

Въпреки това производителят на алуминий изненада приятно с приходите си през второто тримесечие

09:50 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Alcoa се размина с очакванията

Американският производител на метали Alcoa оповести тримесечна печалба, която се размина с очакванията основно заради срива на цените на алуминия. Въпреки това приходите от продажби надхвърлиха прогнозите на фона на продължаващите действия на компанията за намаляване на нейната зависимост от завещания ѝ бизнес със суровини, пише Ройтерс.

Нетната печалба на Alcoa възлезе на 140 млн. долара, като е с 1% повече спрямо второто тримесечие на 2014 г., когато отчете положителен финансов резултат за 138 млн. долара. Печалбата на една акция спадна до 10 цента от 12 цента заради ръст на акциите в обращение.

Изключвайки еднократните ефекти, печалбата на една акция възлиза на 19 цента. Анализаторите обаче очакваха 23 цента на ценна книга. Еднократните ефекти са разходи за 143 млн. долара, свързани с преструктурирането на бизнеса на Alcoa.

През второто тримесечие на годината приходите са за 5,9 млрд. долара спрямо реализираните 5,84 млрд. долара година по-рано. Анализаторите очавакахa приходи в размер на 5,79 млрд. долара.

Базираната в Ню Йорк компания инвестира повече в напредничави продукти за авиационната и автомобилната индустрии, докато същевременно разпродава някои от традиционните си, но все още разходоемки, фабрики за металотопене.

По-ниските цени на алуминия също се отразяват на финансовите резултати на компанията. Тримесечните цени на метала изтриха повече от една четвърт от стойността си от септември 2014 г. насам заради свръхпредлагането в световен мащаб и се озоваха близо до границата на производствените разходи или малко под нея.

Цената на алуминия докосна 6-годишно дъно от 1 630 долара за тон в началото на юли, след като и опасенията от случващото се на пазарите в Китай се пренесе и на пазарите на суровини.

По време на конферентен разговор с инвеститори и анализатори Alcoa увеличи прогнозата си за глобалното свръхпредлагане на алуминий. Дружеството прогнозира, че предлагането ще надхвърли търсенето със 760 хил. т тази година. Това е с 400 хил. т повече спрямо предходната прогноза на Alcoa.

От дружеството коментираха, че растежът от основната дейност в областта на авиацията, автомобилите и преработката на алуминий, както и ефектите от извършени придобивания, засенчват спадовете, причинени от продажбата на по-неефективни активи и от ниските цени на алуминия.

Наскоро Alcoa придоби доставчикът на титаний RTI International Metals Inc, 80% от бизнеса на който е съсредоточен върху авиационния сектор и сектора на отбраната. Сделката трябва да приключи до края на юли.

Със своя тримесечен отчет производителят на алуминий откри сезона на отчетите в САЩ. Преди публикуването на финансовите резултати за второто тримесечие акциите на Alcoa поевтиняха с 5% до 10,5 долара. За последните 12 месеца те губят близо 33% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още