IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Goldman Sachs се отказа от пет от своите топ 6 препоръки за годината

Провалът на банката подчертава волатилността, обхванала глобалните пазари, която ускорява ценовите колебания сред валутите, акциите и облигациите

08:52 | 11.02.16 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само шест седмици след началото на 2016 г. базираната в Ню Йорк банка Goldman Sachs се отказа от пет от шестте си препоръчвани най-добри сделки за годината, коментира Bloomberg.

Доларът спрямо кошница от евро и йена, доходността по италианските облигации спрямо германските, американските инфлационни очаквания – оказа се, че Goldman Sachs греши не само за тях, но и за други сделки.

Несполучливите залози подчертават волатилността, обхванала глобалните пазари, която ускорява ценовите колебания сред валутите, акциите и облигациите. Признаците, че световната икономика страда на фона на забавянето в Китай, засилиха опасенията за кредитоспособността на банки и други корпорации, което предизвика търсене на безопасни активи като йената и еврото.

„Пазарите започнаха тази седмица агресивно отстранявайки риска, което очевидно се дължи на страховете, че забавянето на световния растеж напоследък може да доведе до рецесия“, пише главният кредитен стратег на банката Чарлс Химелбер в съобщение до клиентите си от вторник. „Финансовите кредитни спредове отчитат ръст, особено в Европа, което вероятно сигнализира за повторно активизиране на опасенията за системен риск“.

Базираната в Ню Йорк банка отмени залога си за засилване на долара спрямо също толкова претеглена кошница, включваща еврото и йената във вторник, отчитайки  потенциална загуба от около 5%, пише Химелберг. Goldman Sachs спира и залога си за петгодишната доходност на италианските държавни облигации за пет години напред спрямо германските такива със загуба от около 0,5%, пише още той.

Японската валута се засили до над 115 за долар за пръв път от 2014 г. насам във вторник, а еврото поскъпна до над тримесечен минимум. Индексът на JPMorgan Chase & Co за глобалните валутни колебания се вдигна до 11,9% във вторник, най-високото му ниво от над две години. Показателите за волатилността на фондовия и облигационния пазар също отчитат ръст.

Макар че това разстройва търговията на Goldman, банката все още ентусиазирано ги защитава. Все по-разнопосочната парична политика на САЩ в сравнение с еврозоната и Япония „все още подкрепя засилването на долара“, пише Химелберг. Допълнително облекчаване в Европа е и „благоприятно за по-положителни перспективи за периферни държавни облигации“.

Goldman Sachs бе принудена да се откаже от три от най-добрите си сделки за годината миналия месец: залог върху големите американски банки спрямо индекса Standard & Poor’s 500, залог по 10-годишните ценни книжа, защитени от инфлационен риск, и залог за засилване на мексиканското песо и руската рубла спрямо южноафриканския ранд и чилийското песо.

Единствената останала сделка на банката е залог върху кошница от 48 компании, неизнасящи суровини, спрямо кошница от 50 банкови акции на развиващите се пазари. Залогът в момента е с 4,5% над нивото му на отваряне през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Международният валутен фонд бе принуден след дълги увъртания да включи юана в кошницата си от резервни валути със щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд.Включването на юана в SDR влиза в сила от октомври 2016 г. .Решението на МВФ става основно за сметка на еврото, чийто дял се понижава с над 6% от 37.4 до 30.93%. Юанът ще има по-голяма тежест от британския паунд и йената, чиито дял спада до съответно 8.09 и 8.33%. Делът на долара се променя най-малко от 43% пада на 41.73%.Юанът ще има дял от 10.92% в кошницата на МВФ. Новата формула за SDR дава по-голяма тежест на финансови променливи и по-малко на износа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 9
крас
преди 8 години
до 18За разлика от теб съм запознат и с това, че в Китай има няколко национални валути - ЮАН , ХОНКОНГСКИ ДОЛАР И ТАЗИ НА МАКАО!ХОНГКОНГСКИЯ ДОЛАР е в борд с долара и не зависи от НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА КИТАЙ!Не смятам да влизам в обяснителен режим за това от какво са предизвикани демонстрациите в Хонгконг с този ТРОЯНСКИ КОН който си вкара Китай приемайки тази държавица в рамките на територията си.ЩЕ ТИ КАЖА САМО, ЧЕ "ЕДИННАТА" ЕВРОПЕЙСКА ВАЛУТА Е ИЛЮЗИЯ, КОЯТО СЪЩЕСТВУВА САМО В ГЛАВИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО НЕ РАЗЛИЧАВАТ ГРЪЦКОТО ОТ НЕМСКОТО ЕВРО!ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ И ТИ СИ ЕДНО ОТ ТЕЗИ СЪЩЕСТВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Стига сте вземали реда на Ванката! Моля, изчаквайте го да обясни за сгрешената парична система и политика и тогава коментирайте.Иначе, тия от Голдмана трябваше отдавна да ги арестуват и пратят в затвора. Лошото е че не само те са за там! Има много още банки, които манипулират пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Patilan
преди 8 години
щото ако се бяха и от 6-те, щеше да изглежда много зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 9
крас
преди 8 години
16 КОЕ Е СМЕШНО?Това, че ОБЕЗЦЕНЯВАЙКИ юана си китайците създават такива дънпингови цени на стоките си заляли целия свят, че УБИВАТ не само местната икономика , но и КРЕДИТИРАЩАТА Я ФИНАНСОВА СИСТЕМА?!В резултат на обезценката на ЮАНА активи за над 6 трил. $ бяха отписани , а обхванати от паника ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ като Дойче банк бързаха да осребрят на безценица вложенията си в китайската икономика!КУПУВАЧ НА ТЕЗИ ОБЕЗЦЕНЕНИ АКТИВИ СЕ ОКАЗА НЕ НЯКОЙ ДРУГ , А ТОЧНО КИТАЙСКАТА ДЪРЖАВА!!НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ИСТИНСКА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ!БИХ ТЕ ПОСЪВЕТВАЛ ДА НЕ ПРЕЧУПВАШ НЕЩАТА ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ЦВЕТОВЕТЕ /сини , червени/ А ДА СЛЕДИШ КАКЪВ КУРС ЗАДАВА В СТРАНАТА НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ ПЪРВИЯТ СЕКРЕТАР НА ККП!Първият на ККП първи казва какъв ще е курса ЮАН / ДОЛАР !!Всички останали / НАЙ ВЕЧЕ ФЕД/ се съобразяват с него!ОСТАНАЛОТО Е ПРИКАЗКИ ЗА *** ПОВЕРВАЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
крас
преди 8 години
СПОРЕД АВТОРА НА СТАТИЯТА СЪЗДАЛАТА СЕ ФИНАНСОВА СИТУАЦИЯ "предизвика търсене на безопасни активи като йената и еврото".НИМА ЕВРОТО Е БЕЗОПАСЕН АКТИВ?Вижте в какво състояние е найголямата немска банка - ДОЙЧЕБАНК!!КОЙ ЩЕ СПАСЯВА ТАЗИ НАЙ ГОЛЯМА НЕМСКА БАНКА БЕ ВИКИ?За спасението и трябват трильони , а не милиарди евра!!КОЙ ЛУД ЩЕ ГИ ДАДЕ?Европейския данъкоплатец може би?!СОРИ, НО С КАКЪВТО АРШИН НЕМЦИТЕ МЕРИХА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ, С ТАКЪВ СЕГА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ИМ СЕ ОТМЕРИ !!ЗАЩО СЕ МЪЛЧИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС!Или ЕЦБ ще продължава да налива в Бундесбанк която с парите ще спасява частната ДОЙЧЕБАНК?!ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА НАЛИВАШ ВОДА В ПЯСЪК!ИНАЧЕ ПРОБЛЕМА НА НЕМЦИТЕ Е СЪЩИЯТ КАКТО И НА ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ В СВЕТА НАРИЧА СЕ КИТАЙ!Обезценката на юана уби местното производство и смисъла от кредитирането му от местните ИНВЕСТИЦИОННИ банки! Най засегната от китайската инвазия е Европа!ЗАТОВА И ФИНАНСОВАТА КРИЗА ТУК ЩЕ Е НАЙ ТЕЖКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ало ората търсели save heaven в еврото и йената не търсят долари още по-малко търсят Путин ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Усещам и Камерунеца как ше склони глава на ЕЦБско рамо още малко им остава и на тях с техния въздух .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 8 години
китайците са само работници, които сега се опитватн да направят силна точка на съпротива. затва ги дъвкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
scott
преди 8 години
ИМПЕ,ЧЕТИ! Само сега и само веднъж ти обяснявам за ЛОГИЧНИА СПАД!Спад ше има. Стъпаловидно докъм 12 000 на US30 /НЕ ЧЕ НЕЩО, *** НАЙ-РАБОТИМ С ТОЗ ИНДЕКС. ВИЖ СИ ГО СЪГЪ КОЛКО Е/.Без анализи, без данни ти казвам що: След невероятните балони в акции, облигации, репооблигации, количествени 13 - КУКЛОВОДИТЕ искат да са първит, които ще се включат в ОБЪРНАТАТА ИГРА! 2008-***, ФЕД уби меркел, шойбле и сички класици, за да ОСТАНЕ САМО ЕДИН. Сега - няма опозиция и може да си прави мармалад когато си поиска и както си поиска. 12-15 кукловоди-евреи си КАЗАХА! ВЕЧЕ СЕКИ НИ ПРЕДВИЖДА И НИ ПЕЧЕЛИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ЗАЛОЗИТЕ: НАЧИ ЗАВОЙ НА 180 ГРАДУСА. Заповядан е, без логика, без анализи. сага гледат какво могат да спичелът кат застанат на тез позисионес.. лихви,класика, тва-онва. И: нема да сренат борсата изведнъж, а СТЪПАЛОВИДНО...ДНЕСКА ГОЛЕУМ СПАД, МАЛКО НАГОРИ, ФАЩАНЕ НА РИБАТА, УТРЕ ОЩЕ ПО ГОЛЕМ СПАД....ЧЕСТИТА 1929-ТА ГОДИНА.Който не го разбира, е мъртъв и ли беден. арбайт махт фрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още