IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капка по капка и танкер по танкер САЩ вече изнасят петрола си почти навсякъде

Три месеца след вдигането на забраната за износ американският суров петрол преоформя енергийната карта на света

19:49 | 18.03.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Три месеца, след като САЩ вдигнаха 40-годишната си забрана за износ на петрол, американският суров петрол потече реално към всеки край на пазара и преоформя енергийната карта на света, коментира Bloomberg.

Международните продажби, които започнаха с малък обем доставки на 31 декември, все повече набират скорост. Петролните компании, включително Exxon Mobil и China Petroleum and Chemical се присъединяват към независими търговци като Vitol и Trafigura в износа на американски суров петрол.

„Нарастващият обем износ“ от САЩ в момента „плаши пазарите“, коментира Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската къща Energy Aspects в Лондон. „Вихрушката от експортна дейност“ подкрепя спот цените на петрола в САЩ за сметка на договорите за по-късна доставка, пише тя.

Предвид безпрецедентните нива на американски резерви петролни танкери, натоварени с американски суров петрол акостират, или се насочват, към страни, сред които са Франция, Германия, Холандия, Израел, Китай и Панама. Трейдърите на петрол казват, че са вероятни и други дестинации, като доставките за Европа и Средиземноморието също се увеличават.

И все пак САЩ вероятно ще остане малък износител в обозримо бъдеще в сравнение с гиганти от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) като Саудитска Арабия, Иран и Ирак и страни извън картела като Мексико и Русия. Иън Тайлър, главен изпълнителен директор на Vitol, компанията с първия износ, вярва, че износът ще остане „много маргинален бизнес“.

И все пак, капка по капка и танкер по танкер – международните продажби се увеличават.

Enterprise Products Partners, един от най-големите оператори на петролни пристанища в САЩ, каза пред инвеститори този месец, че очаква само той да обработи за износ суров петрол и кондензати – вид петрол с изключително високо качество, в обем на около 165 000 барела на ден през първото тримесечие, или с почти 28% повече от средното ниво през 2015 г.

Една от причините за ръста на износа са ниските такси за нефтопроводи и железопътен превоз от полетата в Тексас, Оклахома и Северна Дакота до пристанищата в Мексиканския залив. Друга причина е, че цените на американския петрол са по-ниски от тези на Брента, което позволява на трейдърите да доставят петрол от единия край на Атлантика до другия с печалба.

Износът може да освободи част от натиска върху капацитета за съхранение в САЩ, тъй като в момента резервите са се увеличили до най-високото си ниво от поне от 1930 г. насам, откогато датират първите данни. Съоръженията в петролния хъб Кушинг, най-големия в страната и пункт за доставка на West Texas Intermediate, са пълни до 92,5% от капацитета си, твърди Администрацията за енергийна информация.

Има обаче риск, че САЩ може да измести свръхзасищането към Европа и Средиземноморието, където има по-големи от обикновеното доставки от Северно море и първи барели с ирански суров петрол в региона от 2012 г.

Забраната за износ на петрол от САЩ беше приета след ембарго през 1973-1974 г., наложено от страна на арабски страни членки на ОПЕК. То удря сериозно американската икономика и подчертава зависимостта ѝ от вноса.

Преди тя да бъде вдигната САЩ продава извън страната по 500 000 барела на ден от Аляска и други места, където федералните закони позволяват това.

В началото на март Exxon стана първата голяма американска петролна компания с доставки на американски суров петрол и от други места, изпращайки танкер от Бомон, Тексас, до собствената си рафинерия в Сицилия, Италия. Няколко дни по-късно Sinopec изпрати танкер, натоварен с американски суров петрол, който беше първият за китайската петролна група.

Трейдърите на петрол започват да изнасят американски суров петрол, за да го съхраняват извън страната и да печелят от пазарно условие наречено „контанго“ - цените в бъдеще са по-високи от сегашните, което означава, че те могат да правят пари просто като съхраняват петрол. Купувачи с достъп до резерви могат да пълнят цистерните си с евтин суров петрол и да продават при по-скъпи фючърси, за да си осигуряват печалба.

Търговците на петрол очакват още танкери да отплават от САЩ през следващите месеци, като компании търсят начини да отворят нови маршрути за износ от Западния бряг и да изнасят барели от нови места, включително директно от Кушинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Нормално и в съответствие с рационалното поведение на пазарните участници е да се наблюдава едновременно износ и внос от една и съща стока. Причината е, че цените за транспорт зависят от обективни причини, а не от въображаеми линии (държавни граници). В някои случаи излиза по-евтино да се транспортира по море в друга държава, отколкото по суша (или по море) в рамките на същата държава (особено ако държавата е голяма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
ledosvetlenie, да не си получил слънчев удар? Украйна внася газ от Европа за 180$ a с транsпорта става 200. Последното предложение на Газпром бе за доставка на цена 230$. Можеш ли да смяташ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
"Три месеца след вдигането на забраната за износ американският суров петрол преоформя енергийната карта на света."Направо скриват топката на чаршафите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 16
0pk
преди 8 години
Еми ний сега този ИГ-иловскиядето го внасят, той да не би да се води турски петрол? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 20
Илко
преди 8 години
А между временно внасят 50% от нефта си ? !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 22
ledosvetlenie
преди 8 години
То и Европа няма газ ама това не и пречи да "изнася" за Украйна с 30% надценка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 21
Haho333
преди 8 години
Може и да са изнесли 1-2 танкера ей така, за да покажат че могат.Но не е масово по скоро е изключение това със вдигане забраната на износа е просто на хартия. Никой в САЩ за момента няма намерение да изнася петрол.Искат да изнасят втечнена газ ама там е малко по сложно и скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 21
Haho333
преди 8 години
Нищо не изнася, износа е символичен ей така за спорта.Нито за момента износа им е приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
изнасят нема маитап, рафинират и реекспорт взимат на тънкана -> преработка и ти го дават на дебело ако искаш ако ли не колата ти с мазут нема да въри .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 25
Атанасио
преди 8 години
Дневната консумация на САЩ е около 18 млн. барела а произвеждат около 10 млн. барела тоест внасят 8 млн. барела дневно тоест как така ще изнасят ????Пълни глупости и незнам какво целят освен пропаганда - да плашат гаргите ,и съм обяснил за петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още