IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на петролните производители от и извън ОПЕК ще бъде през април

Катарският енергиен министър обяви, че срещата ще се проведе на 17 април в Доха

12:26 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производители от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и извън картела ще се срещнат в катарската столица Доха на 17 април, заяви в сряда катарският енергиен министър, който в момента е президент на ОПЕК.

„Това идва като продължение на срещата от миналия месец в Доха между Катар, Саудитска Арабия, Русия и Венецуела, на която беше предложено споразумение за замразяване на добива на петрол на нивата от януари 2016 г. с призив и други производители да направят същото“, каза министър Мохаммед бин Салех ал-Сада, цитиран от CNBC.

Според изявлението досега около 15 страни от и извън ОПЕК, които формират около 73% от световното производство на петрол, подкрепят инициативата.

В понеделник руският енергиен министър Александър Новак заяви след разговори в Техеран, че сделката може да бъде подписана през април, без обаче тя да включва Иран, който има правото да повиши добива си след години санкции.

Кувейт обаче твърди, че всички основни производители трябва да бъдат част от замразяването на производството.

Макар че изключение за Иран не е идеален вариант, то няма да провали сделката, казват източници от ОПЕК.

„Спънка е, но не е задължително да промени вече стартиралата положителна атмосфера“, казва източник от ОПЕК по отношение на Иран.

Петролът сорт Брент се търгува за малко под 39 долара за барел в сряда, което е над 12-годишното дъно от 27,10 долара, достигнато през януари.

Предварителната сделка по замразяването на добива на нивата от януари, достигната през миналия месец от Саудитска Арабия, Катар и Венецуела с Русия, която не е член на ОПЕК, подкрепи цените на суровината.

Друг делегат от ОПЕК казва, че липсата на участие на Иран в пакта не е перфектно, но не е и най-лошото.

„Ако другите замразят добива си и Иран не е част от споразумението, това няма да помогне на пазара, освен ако търсенето не е много голямо“, казва делегатът. „Добивът през януари вече е на високи нива“.

„Не можеш да пренебрегнеш всички останали петролни производители. Срещата вероятно ще продължи“, казва трети източник, добавяйки, че на срещата през април вероятно ще се обсъдят и финализират детайлите по замразяването. „Няма да се съберем просто, за да има среща“.

Все още не е ясно кои страни освен първоначалните четири ще присъстват.

Кувейт и ОАЕ вече заявиха, че също ще се ангажират със замразяване, ако и останалите основни производители го направят, но засега не са получили покана.

Желанието на Ирак, най-големия двигател на растежа на предлагането в ОПЕК, да се присъедини към сделката също е изключително важно. В понеделник Багдад заяви, че инициативата е приемлива, позовавайки се на трудностите за производителите вследствие на ниските цени на петрола.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още