IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада обвинява САЩ в нарушаване на международните търговски закони

Отава е подала оплакване от Вашингтон пред СТО заради американските антидъмпингови и антисубсидийни мита на чуждестранни стоки

11:24 | 11.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канада е подала обширно оплакване пред Световната търговска организация (СТО), в което обвинява САЩ в нарушаване на международното търговско законодателство. Отава се съмнява в начина, по който Вашингтон налага антидъмпингови и антисубсидийни мита на чуждестранни стоки, съобщава Ройтерс.

Мярката идва на фона на продължаващи търговски спорове между двете държави, включващи сектори като производство на млечни продукти, продажби на летателни апарати и дърводобив.

В документа от 32 страници Канада оспорва технически детайли от търговското законодателство на САЩ, вариращи от контрола върху износа до начина, по който се решават спорни въпроси в шестчленната американска Международна търговска комисия.

Оплакването се основава на почти 200 примера за предполагаеми закононарушения, почти всички от които засягат трети страни като Китай, Индия, Бразилия и Европейския съюз (ЕС). Някои от тях датират още от 1996 г. 

Според Вашингтон обвиненията на Отава са неоснователни. „Новото искане на Канада за консултации в СТО е обширна и прибързана атака срещу американската система за търговска защита“, казва търговският представител на САЩ Робърт Лайтизър в изявление. По думите му дори и Канада да има успех със своята инициатива, тя няма да й бъде от полза, защото обслужва други държави.

От своя страна канадският външен министър Кристия Фрийланд заяви, че законовите действия са в отговор на „несправедливи и неоправдани“ мита от страна на САЩ срещу канадски производители на мека дървесина. Те са част от по-обширна инициатива, целяща да запази работните места в горското стопанство.

Антидъмпинговите и изравнителни мита – наказателни тарифи, които ограничават вноса на стоки с неоправдани цени или субсидии, които ги правят по-конкурентоспособни, са основен елемент от търговския арсенал на САЩ и често пъти се използват като средство за защита на американските търговски интереси, посочва още Ройтерс.

След подаването на оплакването на 20 декември и запознаването на членовете на СТО с него започва да тече 60-дневен срок за провеждане на консултации. Ако в рамките на този период въпросът не намери решение, такова ще се търси от специална експертна група на Организацията.

САЩ са обект на остри критики през последните години заради начина, по който правят оценка на несправедливото ценообразуване. Страната вече е загубила редица спорове в рамките на СТО, след като беше отсъдено, че нейната методология не е в съответствие с разпоредбите на Организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още