IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа най-голямата седмична печалба от март

Ръстовете на Wall Street бяха подкрепени от силното покачване при енергийните и технологичните акции

23:42 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американските акции записаха повишения в петък, като Wall Street отчете седмица на стабилни ръстове, водени от енергийния сектор, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average постигна седми пореден ръст, като за седмицата поскъпна с 2,3% - най-голямото си седмично увеличение след март. S&P 500 и Nasdaq обаче се покачиха с 2,4% и 2,7% за седмицата.

S&P 500 затвори днешната търговия с 0,2% ръст, като телекомуникационният сектор записва най-силно покачване до момента.

Verizon и Merck бяха най-добре търгуваните акции повече от 3% ръст.

Енергийният сектор проби пътя за основните индекси тази седмица, като акциите на компаниите от този сегмент се увеличиха с 3,8%. Секторът получи тласък от покачващите се цени на петрола, които скочиха, след като президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение

Още през 2015 г. администрацията на Обама и Иран подписаха споразумение за отлагане на санкциите върху иранския износ на петрол, в замяна на което Иран да ограничи ядрената си програма. Във вторник Тръмп заяви, че САЩ се изтеглят от тази сделка и възстановяват санкциите.

борса борса

Технологичните акции също допринесоха за седмичните ръстове индекса, като нараснаха с 3,5%. Водещи в най-големия сектор на S&P 500 по пазарна капитализация са Facebook и Alphabet, които поскъпнаха с повече от 5%, а Apple - най-голямата публично търгувана компания в САЩ - достигна най-високото си ниво тази седмица.
S&P 500 и Dow затваряха над своите 50-дневни средни стойности тази седмица. 50-дневната плъзгаща средна е ключово техническо ниво, наблюдавано от техническите анализатори и стратези.

Производителят на чипове Nvidia отчита по-добри от очакваните приходи, но въпреки това акциите на компанията паднаха с 2,2%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още