IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти обвиняват Тръмп за очакваното забавяне на щатската икономика

Прогнозите са БВП на САЩ да приключи следващата година с наполовина по-слаб от сегашния ръст

16:35 | 23.08.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в САЩ ще се забави значително през следващите тримесечия, след като достигна четиригодишен връх през периода април-юни 2018 г., става ясно от проучване на Ройтерс сред икономисти. Очакванията са търговската война, започната от американския президент Доналд Тръмп, да е сред основните причини за негативното развитие в икономиката.

Подкрепена отчасти със съкращаването на данъците на стойност 1,5 трлн. долара, американската икономика се разшири на годишна база с 4,1% през второто тримесечие на тази година. Това беше и най-силното ѝ представяне за последните близо четири години. 

Но проучване сред над 100 икономисти показва, че очакванията са за забавяне на инерцията, като прогнозите са икономиката да приключи следващата година с наполовина по-слаб от сегашния ръст.

Американската икономика се очаква да нарасне с 3% през текущото тримесечие и с 2,7% през следващото, което е леко повишаване на прогнозите спрямо предходното проучване.

Краткосрочният ефект от понижаването на данъците се очаква да намалее и икономистите вече коригираха надолу очакванията си за растежа за повечето тримесечия през следващата година, оставайки прогнозата си като цяло непроменена, но с уточнението, че тя зависи от търговския конфликт с Китай.

„Търговските мерки, предприети досега от САЩ и ответните мерки на другите страни, вероятно ще забавят икономиката незначително“, коментира Филип Марей, старши стратег в Rabobank. Според него обаче това може да се промени в случай на световна търговска война, в която редица чужди държави предприемат протекционистки мерки, насочени към САЩ.

Почти две трети от икономистите са заявили, че са взели предвид влиянието на разрастващата се търговска война на Тръмп в прогнозите си за растежа на САЩ. Останалите пък са посочили, че търговският спор не е оказал влияние върху техните прогнози, като обаче са подчертали риска от влошаване на ситуацията при задълбочаване на търговското напрежение.

И ако Тръмп смята, че търговските мита са от полза за икономиката на САЩ, то нито един от икономистите, анкетирани от Ройтерс, не споделя това мнение.

Следващата вълна от мита, планирани за края на септември, е насочена към потребителски продукти и вероятно ще има отрицателно въздействие върху цялата икономика, тъй като потребителските разходи допринасят за над две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

И докато консенсусната прогноза на пазара сочи забавяне в началото на следващата година за най-голямата икономика в света, то само един икономист от над 100 предрича рецесия през 2020 г. 

Коментар по темата за митата на Тръмп можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
***, колко пъти да ти отговарям все на едни и същи въпроси ... или не може да четеш, или си мега тъъъ.п
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
именно за това той си остава вложител, всичките тия фактори трябва да се вземат в предвид като инвестираш в акции... нашия *** гледал само индексите. ... и хем гледа и незнам кво е видял, сега отвори Дау, расте с приблизително един и същ темп от 2010 насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
Sokratus
преди 5 години
Според мен една от основните причини за разстежа в САЩ е увеличаването на броя на американските компании в топ 100. Броят им е нарастнал с 30% за по-малко от 10 години 55% им е делът. Това означава, че американските компании са водещи в целият свят и са в цветущо здраве. За да станеш такава компания, трябва да имаш бизнес в целият свят, което означава че те не искат САЩ да не са протекционистино настроени! На тях им трябва целият свят за да просперират. Но Дедо Дони не точно на същото мнение, защото е "бизнесмен" май! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Не се сещам какво толкова е направил Дедо Дони за икономиката на САЩ освен намаляването на данъците за корпорациите и свръхбогатите! След като оставиш пари в компаниите и им дадеш право да си върнат парите в държавата, е нормално да се увеличат цените на акциите им! Но това колко е полезно за икономиката ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Протекционизмът се е доказал, като основната причина за война! Справка първа и втората световни. Основният въпрос е заслужава ли си да плащаш следващата война заради някакви си не дотам доказано полезни протекции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 5 години
така е *** ... пак си прав, не случайно си известен като форумния *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 5 години
мани ги индексите, как да се движат при нулеви лихви, ти кажи колко бизнеса си създал че говориш така някак си от високо като създал такъв бизнес:):) ... и нищо незнаеш за мен моето момче, почнах да ви троля от скоро, щото установих че на теб и още 4-5ма няма смисъл да се говори разумно. Липсва ви много четене и учене ... и за кво да се хабя да ви обяснявам, по забавно е да ви се подигравам :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
"Знам, че си ***, но поне малко от малко компетентство трябва да имаш за един специализиран форум, за да не ти се смеят всички. Или ти казваш: "смеят ми се, ама центчетата капят по сметчицата ми", а?Капят мъдури ... на тоя и на Стоян Петров ако не им е пълна кошницата с минуси сън не ги лови ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Добре ги беше засили по нанадолнището Обамчика, казваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 5 години
инерцията от времето на Обамчик явно свърши :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още