IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ пристъпват към нови санкции срещу Китай въпреки подновяването на диалога

Вашингтон има двоен подход към Пекин, което е знак за противоречията в американската администрация по въпроса

13:54 | 21.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп пристъпва към налагането на нови мита върху почти половината китайски внос в САЩ въпреки опозицията от страна на американския бизнес и началото на новия кръг търговски преговори между Вашингтон и Пекин.

Противоположните инициативи – увеличаването на налозите върху стоки за 200 млрд. долара и подновяването на преговорите, подчертават разделението в американската администрация. Преговарящите от финансовото министерство предлагат моркова, а от Службата на американския търговски представител – тоягата, като и двете се случват с одобрението на американския президент Доналд Тръмп, съобщават източници на в. Wall Street Journal.

Според един от запознатите „Тръмп е човек на сделките“ и двойният подход на САЩ ще продължи докато китайската страна не направи конкретно предложение на Вашингтон.

След като стана ясно, че търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат подновени, се появиха съобщения, че двете страни искат да приключат спора си преди срещата през ноември, давайки надежда за по-бърз край на турболентния период помежду им.

Това обаче вече не е сигурно, като според източниците американският президент продължава да гледа скептично към Пекин. Подобен сигнал държавният глава изпрати и с интервюто си за агенция Ройтерс, в което посочва, че няма „времева рамка“ за приключването на конфликта с Пекин, а от предстоящите преговори не очаква много.

Понеделник бе първият от общо шест дни на публични изслушвания за следващото увеличаване на митата, в рамките на които 360 компании и търговски асоциации ще трябва да посочат какво отражение ще имат налозите върху бизнеса им. Също както при предишни подобни изслушвания преобладаващата част от участниците са поискали изключване от системата на мита, тъй като се притесняват, че те ще навредят на възможностите им за бизнес.

САЩ обмислят увеличение на налозите от 10% до 25% на редица категории продукти, включително потребителски стоки като мебели и компютърни части. Досега администрацията е въвела мита от 25% върху китайски стоки за 34 млрд. долара най-вече в машиностроенето и електронните компоненти. В четвъртък други мита от 25% ще влязат в сила върху внос за 16 млрд. долара. Досега Пекин отговаря реципрочно на всички действия на САЩ.

Още през първите сесии от публичните изслушвания представителите на бизнеса, мнозина от които произвеждат в Китай, не спестиха критиките си пред перспективата от нов голям транш мита, които от септември биха могли да ударят китайски стоки за 200 милиарда долара.

Заедно с тях и очакваните мита върху стоки за 16 млрд. долара, общо китайски стоки за 250 милиарда долара ще бъдат облагани от Вашингтон, без в сметката да влизат налозите върху вноса на алуминий и стомана.

„С допълнителните мита ние ще достигнем абсурдното равнище на мита от 42,6 на сто! Това е неоправдано“, посочва Рос Бишъп, който произвежда луксозни пътни чанти и куфари за пилоти и летателен персонал, цитиран от БТА.

„Китай стана уникално място в света“, където да се произвежда нещо, посочи Стивън Ланг, който председателства Асоциацията на производителите на булчински и бални рокли. „Тяхната работна ръка е петролът на останалата част на света“, смята работодателят, който има персонал от стотина души в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Същественият причинител за сегашните проблеми в САЩ е работата на Федералния резерв на САЩ без защита срещу щетите от липсата на пълна икономичeска стойност на долара.Запазването на държавната грешка подсигурява нови щети за САЩ. При запазването на допусканата държавна грешка, за да отложи настъпващия стопански крах управлението на САЩ прилага нови мита. Възможностите за САЩ са: Първа: При запазването на неправилната дейност на Федералния резерв на САЩ щетите за САЩ се увеличават.Втора: Със защита срещу щетите от липсата на пълна икономичeска стойност на долара е прекратен водещият причинител за сегашните щети в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още