IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо: Вашингтон ще предприеме действия в защита на демокрацията във Венецуела

Хуан Гуайдо призова международната общност да обмисли "всички варианти" след напрежението по границата

09:35 | 24.02.19 г. 32
<p>
	Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще предприемат действия в защита на демокрацията във Венецуела, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Напрежение между протестиращите и Националната гвардия нарасна вчера, след като режимът на Николас Мадуро затвори няколко гранични пункта. По заповед на Мадуро венецуелските сили за сигурност откриха огън по поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, за да попречат на влизането на хуманитарна помощ във Венецуела от съседни страни. 

"САЩ ще преминат към дела срещу тези, които се противопоставят на мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Сега дойде времето да се действа, за да се подкрепят нуждите на отчаяния венецуелски народ", написа в Туитър държавният секретар.

Помпейо определи като бандити силите за сигурност, лоялни към венецуелския президент Николас Мадуро, които стреляха по протестиращи, отнемайки живота на най-малко двама души по данни на неправителствената организация "Форо пенал". Ранените са над 300, включително колумбийци.

Гуайдо призова международната общност да обмисли "всички варианти". Той добави пред медиите в колумбийския град Кукута, че утре ще участва в срещата на Групата от Лима, на която ще присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Гуайдо се провъзгласи за изпълняващ длъжността президент на Венецуела и беше признат от петдесетина страни, припомня АФП.

Венецуелският опозиционен лидер обаче не призова поддръжниците си да продължат да рискуват живота си и да опитат отново да пробият барикадите, издигнати от социалистическото правителство. Вместо това той отправи още един призив към въоръжените сили да подкрепят опозицията, отбелязва Асошиейтед прес.

(по БТА)

 

 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 37 rate down comment 4
Стефчо
преди 5 години
В днешно време пропагандата, че мириканците защитават демокрацията по света се приема от най-нискочелите индивиди. и се публикува в най-долнопробните вестници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 7
ratten
преди 5 години
тъпите социалисти бяха подържани ако добре си спомням от същите, който после решиха, че е време за демокрация.при тъпите социалисти в ислямските страни се носеха мини поли а сега в демокрацията ги чаршафосаха.за горките български медици, не бъди толкова сигурен.като ги знаем тука какви са, си представи па там каква росна китка са отишли.само, че тука няма ни един осъден за безхаберие, докато там явно се държи на тия работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
По Саддамово време имаше анексиране на независима държава. И САЩ беше повикан на помощ от арабите. А втората война се случи защото през първата не свършиха работата си докрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
мхм , не помня по Саддамово време да е имало явление "бежанци" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 19
Sakamano
преди 5 години
Има вълни от бежанци, само че бягащи от Мустакатия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
Хубавото им беше , че нямаше вълни от бежанци нахлуващи в Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 27
Sakamano
преди 5 години
Под човешки ценности разбираш народ докаран до пълна бедност, правителство дошло на власт с изборна измама и президент който си позволява да отнема конституционните права на Парламента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 32
bgMan
преди 5 години
Ако тъъпиите социалисти имаха поне малко акъл да се оттеглят доста преди да докарат собствения си народ до такъв глад и мизерия нямаше да се налага някой друг да им защитава демокрацията.Какво им беше хубавото на Саддам и неговият фаворит Карлос Чакала, както и на онзи хитрец Кадафи дето толкова години държа в затвора невинни български медицински лица и се подиграваше с България? Като не щат да си ходят с добро когато му е времето си заслужават трепането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 12
lalka 75
преди 5 години
Aмерикански буклуци, съсипаха човешките ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 6
data
преди 5 години
Преди време Сашо Дончев каза - Бг има шанс да изгради истинска демокрация , защото няма никакви големи полезни изкопаеми . Навсякъде по света в богатите на ресурси страни има клика която ги овладява и потъпква останалите Може би единственото изключение е Канада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още