IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall street започва да се възстановява от разпродажбите в петък*

Притесненията за влиянието на вируса върху световната икономика доведоха до значителна разпродажба в последната сесия за януари

17:57 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в първия търговски ден на февруари на зелена територия, след като опасенията от бързото разпространение на коронавируса предизвикаха силни разпродажби в последната борсова сесия за януари, посочва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 349 пункта, или 1,24%, до ниво от 28 601,96 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 38 пункта, или 1,20%, до ниво от 3264,28 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,53%, или 140 пункта, до ниво от 9289,37 пункта.

Акциите на Nike поскъпнаха с 3,3%, след като анализатори от UBS и JPMorgan препоръчаха закупуването им.

Акциите на Apple, от друга страна, поевтиняха с 1%, след като анализатори понижиха прогнозите си за търсенето на iPhone за текущото тримесечие с 10%. Анализаторите посочиха притесненията около коронавируса като причина за намаляването на прогнозата.

Броят на починалите от белодробното заболяване в Китай достигна 361 души в неделя. Така загиналите станаха повече, отколкото жертвите на епидемията от ТОРС в периода между 2002 и 2003 г.

Притесненията за влиянието на вируса върху световната икономика доведоха до значителни разпродажби в последната сесия за януари. Индексът Dow се понижи с 603 пункта, или повече от 2%, докато показателят S&P 500 отписа 1,8%, което е най-големият му еднодневен спад от октомври насам. 

Акциите на авиокомпаниите поевтиняха значително през миналата седмица. Книжата на United се търгуваха по-ниско с над 8%, докато тези на Delta и American отчетоха пониженията в стойностите си с по над 2,5%.

"Краткосрочната несигурност около коронавируса наистина се отразява на всичко", казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade.

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, посъветва инвеститорите да се откажат от купуването на акции в този момент.

„Коронавирусът е различен. Голям е. Това ще парализира Китай. Това ще навлезе в световната икономика", каза Ел-Ериан и добави: „Трябва да се опитаме да устоим на инстинкта си да купуваме докато е евтино“.

От друга страна днес беше оповестена информация за заводската активност в САЩ в началото на новата година. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността достига ниво от 51,9 пункта през януари. Въпреки че показателят сега се намира на по-ниско ниво от отчетените през декември 52,4 пункта, той остава над очакванията на анализаторите за спад до 51,7 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,57% и 2,046%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,87 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,42% на ниво от 1,1047 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 84 цента до 55,78 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 29 цента до ниво от 51,27 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,75% до ниво от 1576,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още