IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Белия дом не очаквали талибаните толкова бързо да превземат Кабул

В САЩ още установяват какъв е броят на американските граждани в Афганистан

19:57 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Белия дом са обсъждали възможността талибаните отново да превземат столицата на Афганистан - Кабул, но скоростта, с която това се случи, е било изненада, призна съветникът по национална сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан.

В интервю за CBS той коментира, че американският президент не е бил готов да започне "трето десетилетие на война" и да продължи да излага на опасност американските военни.

Съливан изтъкна още, че самите афганистанци не воюват с талибаните. "Надявахме се, че те ще сражават, че ще дадат отпор", каза той и допълни, че ситуацията с падащите един след друг градове е показала, че афганистанската армия не е била готова за това, въпреки годините на обучение и милиардите долари, отпуснати за подготовката им.

Това повдига въпроса дали година-две или пет биха променили нещата, смята още съветникът на президента на САЩ.
Съливан разказа още, че военните на САЩ работят за "обезпечаване на сигурността на летището" и на посолството на САЩ и се очаква в близките дни евакуацията на американските граждани, както и на афганистанци, които са работели за САЩ в страната.

"Още работим, за да установим броя на американците в страната", каза още президентският съветник по повод очакваните евакуации от Афганистан.

На 15 август талибаните без съпротива превзеха основните институции в столицата Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната, заявявайки, че така се надява да няма кръвопролития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още