IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Tesla тласнаха американските индекси до рекорден връх

В понеделник производителят на iPhone стана първата американска компания с пазарна капитализация над три трилиона долара

23:57 | 03.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха ръстове в понеделник, а инвеститорите започнаха новата година със залога, че икономиката може да преодолее новия ръст на случаите на COVID и тласнаха книжата на две от любимите си компании до значителни крайъгълни камъни, предава CNBC.

Книжата на Apple постигнаха ръст и я превърнаха в първата компания в историята, преминала пазарна оценка от три трилиона долара. Цената на акциите на Tesla нарасна с 13,5% за един ден.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 246,76 пункта към стойността си и достигна рекорден връх в края на търговията от 36 585, 06 пункта. Широкият измерител S&P 500 също достигна рекорд при затварянето, като нарасна с 0,6% до ниво от 4797,56 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite поведе ръстовете, като напредна с 1,2% до 15 832,80 пункта.

Доходността по облигациите нарасна в началото на годината, като тази по 10-годишните държавни ценни книжа премина 1,6%, а доходността по 30-годишните ДКЦ надхвърли 2%. Това даде тласък на банковите акции, като книжата на Bank of America поскъпнаха с 3,8%. Wells Fargo прибави 5,7%, след като рейтингът на акциите ѝ беше повишен от Barclays.

Книжата на Apple поскъпнаха с 2,5% и достигнаха нов рекорд и пазарна капитализация от три трилиона долара. Тя се превърна в първата американска компания, която постига това, и утрои оценката си за по-малко от четири години.

Tesla помогна за генерирането на част от инерцията в понеделник – цената на акциите ѝ нарасна, след като компанията обяви, че е доставила 308 600 автомобила през четвъртото тримесечие, надминавайки очакванията. Други автомобилни компании също отбелязаха ръстове. Книжата на Ford Motor и General Motors нарасна съответно с 4,8% и 4,3%.

Книжата на компаниите, които се възползват от повторното отваряне на икономиката, също се представиха добре. Цената на акциите на авиокомпаниите нараства, след като инвеститорите се отърсиха от притесненията си заради отменените полети през празниците, които се прехвърлиха и към понеделник. American Airlines и United Airlines прибавиха съответно 4,4% и 3,9% към стойността си. Norwegian Cruise Line и Carnival Corp бяха сред най-добре представилите се компании в S&P 500, като прибавиха съответно 6,9% и 6,4% към стойността си. Книжата на казино компаниите като Las Vegas Sands и Wynn Resorts поскъпнаха с по над 3%.

Основните индекси отвъд Океана обичайно постигат ръст в началото на новата година, тъй като инвеститорите се стремят да влагат свежи пари, отбеляза в понеделник Bank of America. S&P 500 се е повишавал през първата седмица от календарната година в 11 през последните 13 години със среден ръст от около 1,6%, сочат данните на компанията.

Американските пазари приключиха силна 2021 г. миналата седмица. S&P 500 нарасна с близо 27% за годината, а Nasdaq Composite и Dow също отбелязаха голяма възвръщаемост.

Новата година започва с продължаваща несигурност около COVID пандемията. Ръстът на случаите на заразени с варианта омикрон доведе до отмяната на хиляди полети по време на празничния сезон и накара някои компании и училища да обмислят временни затваряния. Освен това редица големи банки на Wall Street поискаха от служителите си да работят от вкъщи през първите няколко седмици на януари.

Макар че бързото разпространение на варианта омикрон намира отражение в броя на случаите, данните показват, че той не води до голям ръст на хоспитализациите и апетитът на инвеститорите към производителите на ваксини намалява. Те бяха сред най-големите губещи в понеделник, като книжата на Moderna и BioNTech поевтиняха съответно със 7,4% и 10%. Цената на акциите на Pfizer намаля с 4%.

Инфлацията и паричната политика също се очаква да бъдат ключови теми за 2022 г., тъй като инвеститорите очакват Федералният резерв да повиши лихвите няколко пъти през идната година, за да помогне за охлаждането на ръста на цените на потребителските стоки.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,26% до 96,22 пункта. Еврото поевтиня с 0,64% до 1,13 долара, а паундът е надолу с 0,4% до 1,348 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,23% до 115,35 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола падна под 78 долара за барел в понеделник на фона на очакванията, че ОПЕК+ ще се договори за още по-голямо повишаване на добива във вторник. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 42 цента до 77,36 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) отбелязват спад от 52 цента до 74,69 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиня с 1,6% до 1800,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Apple и Tesla тласнаха американските индекси до рекорден връх > Санкта симплицитас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още