IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън представи план за засилване на конкуренцията в месната индустрия в САЩ

Предвиждат се 1 млрд. долара за независими месопреработватели и животновъди тази година

10:34 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ подготвят нови правила и ще осигурят 1 млрд. долара финансиране тази година за подкрепа на независими месопреработватели и животновъди като част от план за справяне с липсата на "смислена конкуренция" в месния сектор, каза президентът Джо Байдън в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Инициативата се появява на фона на нарастващите опасения, че шепа големи компании за производство на говеждо, свинско и птиче месо упражняват твърде голям контрол върху американския пазар на месо, което им позволява да диктуват цените на едро и дребно, за да печелят за сметка на своите доставчици и клиенти.

"Капитализмът без конкуренция не е капитализъм. Това е експлоатация", каза Байдън. "Това е, което виждаме в производството на месо сега."

Скорошен анализ на Белия дом е установил, че четирите най-големи компании за опаковане на месо - Cargill, Tyson Foods Inc, JBS SA и National Beef Packing Co - контролират между 55% и 85% от пазара в секторите на свиневъдството, едрия рогат добитък и пилешкото месо.

Министерството на земеделието на САЩ ще похарчи 1 млрд. долара от средствата от Американския спасителен план за разширяване на независимия сектор за преработка на месо, включително за отпускане на безвъзмездни средства, гарантирани заеми и обучение на работници, каза министърът на земеделието Том Вилсак, който говори на събитие с Байдън.

Министерството също така ще предложи правила тази година за засилване на прилагането на закона в областта на опаковането и складовете за месо и за изясняване на значението на етикетите на месото „Продукт на САЩ“. Според местните фермери етикетите несправедливо облагодетелстват мултинационалните компании, които отглеждат едър рогат добитък в чужбина и само колят животните в САЩ.

Главният прокурор Мерик Гарланд, който също говори по време на събитието, заяви, че "твърде много индустрии са станали твърде консолидирани с течение на времето" и че антитръстовият отдел на Министерството на правосъдието е хронично недофинансиран.

Миналата година администрацията на Байдън издаде изпълнителна заповед, която застъпва цялостен правителствен подход към антитръстовите въпроси.

Основен проблем в селското стопанство са цените на месото, които се повишиха в момент, когато Белият дом се бори с инфлацията. Анализ от декември на Икономическия съвет на Белия дом е установил 120% скок в брутните печалби на четири водещи производителя на месо от началото на пандемията.

От месната индустрия заявиха, че анализът на Белия дом е неточен и разкритикуваха новия план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още