IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуалните санкции на САЩ срещу руския уран заплашват с хаос пазара

Нуждата от диверсификация може да се окаже трудна задача за редица държави, в това число и Вашингтон

20:12 | 11.03.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2013 г. Вашингтон подписва споразумение с Москва за доставка на слабообогатен уран до края на настоящата година. То замени 20-годишен договор, в рамките на който около 500 тона руски силнообогатен уран от атомни бомби е бил изпратен в САЩ за разреждане и превръщане в ядрено гориво. Оттогава индустриите на САЩ и Русия стават все по-свързани.

Въпреки американските санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., „Росатом“ има сключени сделки с General Electric и контролира ключова американска мина за уран. В миналото Москва е заплашвала с ответни мерки заради американските икономически ограничения.

Според Марк Хибс, анализатор на Carnegie Endowment for International Peace, налице ще са значителни технически трудности за комуналните компании, ако им бъдат спрени руските доставки на гориво. Тези компании, които заменят руското гориво с алтернативно, ще трябва да се преборят с ограничения върху интелектуалната собственост, които защитават горивните касети, захранващи ядрените реактори.

Производителите на гориво работят в тясно сътрудничество с производителите и операторите на реактори, казва още Хибс. „Интелектуалната собственост е голямо препятствие, което трябва да бъде преодоляно, а „Росатом“ е тясно свързана с операторите на реактори от десетилетия“, коментира още той.

Европейски пазар

Номер две в света по производство на ядрено гориво – британско-холандско-германската Urenco, каза в четвъртък, че очаква „геополитическите несигурности“ да продължат при администрацията на Байдън, което може да изисква географски по-разнообразни вериги на доставка.

Въпреки че някои държави – най-вече Украйна – се опитват да намерят алтернативни доставчици на гориво за руските си реактори, процесът изисква години на инженерни усилия. Westinghouse Electric Co. в момента снабдява около половината от украинските реактори с преработено гориво, но чак през 2025 г. ще замени изцяло „Росатом“.

Словакия, която генерира над половината си енергия от руски реактори и гориво, също търси начини за диверсификация. По-рано този месец страната предложи съвместна работа с други оператори на руски реактори в Чехия, Унгария и Финландия, за да ускори евентуалната смяна, след като договорите с „Росатом“ изтекат през 2026 г.

Не е ясно дали ще има ефект върху доставките на ядрено гориво за други европейски държави, където няколко централи получават уран от подразделения на „Росатом“. Electricite de France SA, както и Великобритания имат запаси за гориво, които ще им стигнат за около две години. Но централата на Fortum във финландския град Ловиса има договор с „Росатом“ до 2027 г., ако не получи нов лиценз за извършване на дейност. Около 15% от доставките за Uniper SE идват от „Росатом“, но компанията все още не е коментирала как планира да диверсифицира доставките при нужда.

Що се отнася до България, в началото на месеца енергийният министър Александър Николов заяви, че има и достатъчно свежо ядрено гориво за двата работещи блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Защо магучая забрани на хората да си теглят доларите ? Това ми напомня на едни времена тук как даваха само по $100 по лев на долар ако ходиш някъде. Инъче на черния пазар си беше петак за долар :) Някой ако си прави илюзии ,че на Китай му трябват рубли се лъже ... Китай също са много хитри. Те си играят собствена игра и целта е да си върнат заграбените от Русия територии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Света ще се върне към нормалност когато *** л ер се пенсионира или от очеткат с някой дрон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
А европейците не ги мисли. Ще наслагат на лято панели,вец,веи ще копат още малко въглища. Може и Рур да го отворят и ще се оправят. По скоро се замисли защо нашето правителство още СПИ а не бутне 2-3 неща. Например: За разполагане на соларни панели на собствен покрив няма нужда от разрешително, отпадане на данък слънце, за вземане на разрешение за строеж да отпадне изискването задължителен договор с Енерго. Имам и още 2-3 много добри идеи, но те тези да направят пак е добре. Колкото повече се държи Путин толкова по зле за всички по целия свят. Някой от вас да не си представя ,че Русия превзема Украйна сключват мир и санкциите падат ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Четем ,четем :) Един агресор нападна мирна страна за да си направи бази на топли морета и да си присвои газовите находища на Украйна. Това се получава. Но не се притеснявай ком и соц строевете прецакват обикновения човек. Тяхната цел е правенето на оръжия,бомби вместо създаването на удобства за хората ... дори например и производството на съдомиялни :) Тези строеве са обречени... рано или късно следва разпад. САЩ изобщо не бързат да свърши тази война. Ти си този който трябва да мислиш ! Ако САЩ искаха да свърши бързо войната едни 50 установки пейтриът и всички ракети на Русия щяха да бъдат похабени. Това не е удобно защото няма да изтощи Русия :) Целта е ясна. Русия да харчи пари за война която НЯМА как да бъде спечелена срещу 5 милиона партизани. Същата шапка и скрои Рейгън преди 30 години ! Тогава не забравяй,че Русия внасяше едва 25% от нужните и стоки. Сега внася 75% :) САЩ/Русия победиха ли в Афганистан ? Какво те кара да мислиш,че сега ще победят в Украйна ? Дори и да превземат всичко какво ще се случи ? Тайно снабдяване с оръжия и постоянни атентати където се сетиш. Как Русия ще поддържа реда в Украйна ? С 500 хилядна войска ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
И още ! Украйна е втора по залежи на газ. Затова Путин е там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Нема да се пуашите. Сега ще се влючи юрист и ще ви обясни как като платите "насрещната парична престация" атомното горивото става българско а щом е българско всичко е ОК. А това дали има при кой да го произведе? Дали ще може да го поръчате от този производител? Как ще го платите? Това не са проблеми за хора които се занимават с облигациооно право.Който желае да види оргиналното обяснение:https://***.investor.bg/news/comments/347224/365/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Чети какво ти пишат хората бе, кавал неадекватен. ТОВА е старателно подготвяна операция, най-вероятно още след събитията в Грозни, когато лъсна цялото лице на т.нар. демокартичен свят. В момента дори елементарни неща като една стомана се превръщат в чудовищен проблем за световната промишленост, тука разни хле.барки на повикване не виждат, че без уран ще тролят - АМА СЪС СВЕЩ ПО СТЕНИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Добре се е приготвило тъ пото жуже, видно е. Икономиката се потопи, руските стоки се изхвърлят отвсякъде, централната банка не може да си пипа парите, руплата е на халвинг и то само досега, руските фирми са в технически фалит,щот не могат да разплащат, руските самолети няма скоро да могат да летят, няма резервни части, заплатите и пенсиите станаха още по-смешни, фалитът е съвсем близо, а на фронта ги пердашат по земя, моралът е 0, целия мит за великата пиянска армия, дето щяла да стигне за 2 седмици до Берлин, вече е виц, руското въоражение всъщност се оказа ламарини от 20ти век. Да, добре се е подготвило тъ пото жуже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Да не се окаже, че тъ пото жуже от години се е готвило за днешния ден и не е просто ботоксов гном, а хитър паяк, който добре си е оплел мрежата... ;) И с нефта в Иран и Венецуела, и с урана на Франция в Мали... Дали на некой от тукашните ан ал литици им направи впечатление сплесканата физиономия на Макарон след последната му среща с Путин в Масква, когато Путин обясняваше, че държавата Русия няма нищо общо с частните военни компании в Мали, а на другия ден Макарон, вече от Париж обяви, че френските военни се изнасят от Мали по настояване на малийското правителство...? А защо Мали? . . . "Шпигел посочва, че Париж преследва и икономически интереси. В Северно Мали се намират уранови мини, които се експлоатират от френската атомна корпорация; освен това Мали разполага с уранови запаси около 4,7 милиона тона, които могат да стигнат за 85 години работа на всички атомни централи в света. Общият обем от уранови запаси в света е около 35 милиона тона." . . . И още: . . . "В съседния на Мали Нигер, който е един от водещите производители на уран в света и най-голям в Африка, французите добиват уран за своите атомни централи. Французите се тревожат, че пожарът в Мали може да се прехвърли в съседен Нигер. За френските лидери независимо от партийната им ориентация основният приоритет е атомната независимост."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още