IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши служители: Тръмп „наля масло в огъня“ при щурма на Капитолия

Дъщерята на експрезидента Иванка и синът му Доналд Тръмп-младши са били сред тези, които са го молели да предприеме действия

08:45 | 22.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият президент Доналд Тръмп по време на събитие в Охайо. Снимка:&nbsp;&nbsp;Eli Hiller/Bloomberg</p>

Бившият президент Доналд Тръмп по време на събитие в Охайо. Снимка:  Eli Hiller/Bloomberg

Докато поддръжниците му щурмуват Капитолия на 6 януари 2021 г. и някои от тях искат живота на тогавашния вицепрезидент, Доналд Тръмп е подхранвал настроението. Бивши служители разказват как напразно са се опитвали да накарат президента да изпрати умерен туит. 

Според бивши служители бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е налял „масло в огъня" по време на нападението в Капитолия. „Беше очевидно, че ситуацията в Капитолия беше насилствена и бързо ескалира", заяви тогавашният заместник-секретар на Белия дом Сара Матюс по време на публично изслушване на разследващата комисия за нападението срещу седалището на американския парламент в четвъртък вечерта (местно време), предава DPA. 

Комисията използва осмото си изслушване това лято, за да уточни в детайли това, което по думите на членовете ѝ е било бездействие в продължение на 187 минути между края на пламенната реч на Тръмп на митинг, подтикнала привържениците му да щурмуват Капитолия, и разпространяването на видео, в което ги призовава да се разотидат.

Матюс говори за туита на Тръмп, изпратен по време на драматичните събития преди година и половина - в който той отново атакува тогавашния си съдружник Майк Пенс. „Трябваше да каже на тези хора да се приберат вкъщи", каза Матюс. Туитът е бил последното нещо, от което се е нуждаела страната в този момент, твърди тя.

Туитът бе обратното на деескалация, подчерта по време на изслушването и тогавашният заместник-съветник по националната сигурност Матю Потингер. „Това беше моментът, в който реших да подам оставка. Това щеше да бъде последният ми ден в Белия дом. Просто не исках да бъда свързван със събитията, които се случиха в Капитолия". Потингер и Матюс подчертават, че Тръмп е „налял масло в огъня". На 6 януари 2021 г. поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на парламента във Вашингтон. Конгресът се бе събрал там, за да удостовери официално изборната победа на конкурента на Тръмп от Демократическата партия Джо Байдън. Буйната тълпа искаше да предотврати това.

По това време Пенс председателстваше заседанието на Конгреса в ролята си на вицепрезидент - по закон това е чисто церемониална задача. Преди това обаче Тръмп открито призова вицепрезидента си да блокира процедурата - за да му помогне да спечели изборите след това.

„Президентът Тръмп е седял пред обедната маса и е наблюдавал щурма по телевизията, докато неговите най-близки и високопоставени съветници и членовете на семейството му са го молели да направи това, което се очаква от всеки американски президент", каза демократката и член на комисията Елейн Лурия.

Само Иванка е можела да промени мнението на Тръмп

Бившият съветник в Белия дом Пат Чиполоне отговаряше на въпрос след въпрос в записаните си показания за това какво точно е правил Тръмп. Дали се е обадил на министъра на отбраната? Дали се е обадил на главния прокурор? Дали се е обадил на министъра на вътрешната сигурност? Чиполоне отговори с „не" на всеки въпрос.

Изслушването, което се очаква да бъде последното до септември, разгледа в детайли както насилието, избухнало след като привържениците на Тръмп щурмуват Капитолия, така и самите действия на Тръмп в часовете между пламенната му реч, в която призова поддръжниците си да се "борят като дяволи", и момента, когато разпространява видео, в което призовава участниците в размириците да се разотидат.

Председателят на Комисията Бени Томпсън обвини Тръмп, че е "отворил пътя към безредици и корупция по безотговорен начин" и се закани, че отговорните за щурма ще "бъдат изправени пред закона".

Членове на комисията казаха, че дъщерята на Тръмп Иванка и синът му Доналд Тръмп-младши са били сред тези, които са го молели да предприеме действия.

Охраната на вицепрезидента заяви пред разследващата комисия, че се е страхувала за живота си. По радио връзки бодигардовете от „Сикрет сървис” са помолили семействата си да си вземат последно сбогом, съобщи неидентифициран охранител на Белия дом. По-рано комисията изслуша аудиозаписи, на които се чува как агентите се опитват да намерят - и в крайна сметка намират - безопасен път за бягство на Пенс през нахлуващите в сградата членове на агресивната тълпа. Някои от нахлуващите, по собствените им думи, са искали да обесят Пенс за предателство към Тръмп.

Същевременно Тръмп се възпротиви да призове поддръжниците си да се държат мирно. В Белия дом се е обсъждало какъв туит трябва да изпрати Тръмп по време на нападението в Капитолия, за да спре насилието, каза тогавашният заместник-министър Матюс. Бившият прессекретар на Белия дом Кейли МакЕнани ѝ е прошепнал, че Тръмп не е искал думата „мир" да се появи под каквато и да е форма в подобен туит. Единствено дъщерята на Тръмп - Иванка Тръмп, успява да убеди баща си да използва израза „да останем мирни". В Twitter беше публикуван следният текст: „Моля, подкрепете нашата полиция на Капитолия и правоприлагащите органи. Те наистина са на страната на нашата държава. Бъдете мирни!"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
точно хора като тръмп са синвол на упадака на УС и добре че го махнаха! Ъоя дето е фалирал 6 пъти и съден за редица измами да ги управлява, хахахаха! само руснаци и пропадащи нации може да направят такъв избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Продължават да се нахвърлят срещу Тръмп, за да го отстранят като потенциален кандидат за нов мандат, защото знаят, че ще спечели !!! Страхуват се от него, като от огън. Нека кажем очевидното - в САЩ бе извършен ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ, маскиран като "избори" - а тези избори бяха очеизваждащо фалшифицирани. Безредиците бяха предизвикани именно от превратаджиите. Резултатът го виждаме: светът е на крачка от опустошителна война, западът, включително самите САЩ са обхванати от чудовищна криза. Всичко това можеше да се избегне, ако тези 300 000 честни американци бяха отишли пред Капитолият с шмайзери, вместо само със знамена. Отидоха да си търсят правата, посрещнаха ги с кypшуми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още