IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед даде силен тласък на американските борси

Инвеститорите бяха успокоени от думите на Джером Пауъл, че икономиката на САЩ не е в рецесия

23:31 | 27.07.22 г. 2
Решението на Фед даде силен тласък на американските борси

Американските индекси записаха силни ръстове, след като Федералният резерв на САЩ обяви очакваното повишение на лихвите с 0,75 процентни пункта, за да противодейства на инфлацията, но подсказа, че може да забави темпа на повишенията в някакъв момент, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 436,05 пункта, или 1,4%, до 32 197,59 пункта. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 2,62% до 4023,61 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се изкачи с 4,06% до 12 032,42 пункта. Технологичните акции поведоха ръстовете след по-добрите от очакваното финансови резултати на Alphabet и Microsoft.

Книжата достигнаха върховете си за сесията в следобедните часове в САЩ, когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл остави вратата отворена за размера на повишението на лихвите при следващата среща през септември. По време на пресконференция Пауъл коментира, че Фед ще заложи на същото повишение със 0,75 процентни пункта през септември, но това ще зависи от данните.

„Докато паричната политика се затяга допълнително, вероятно ще стане подходящо да забавим темпото на увеличенията, докато оценяваме как кумулативните ни корекции на политиката влияят върху икономиката и инфлацията“, посочи той.

Инвеститорите бяха насърчени и след като Пауъл отбеляза, че не вярва, че икономиката в момента е в рецесия. Данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие се очакват в четвъртък.

Инвеститорите продължават да се тревожат, че продължаващите усилия на централната банка за обуздаване на инфлацията ще тласнат икономиката към рецесия или че страната вече може да е в такава. Тези опасения отслабнаха в сряда, след като Пауъл спомена, че според него САЩ в момента не са в рецесия, допълвайки, че „има твърде много части на икономиката, които се представят прекалено добре“.

Като цяло американските борси започнаха деня с ръстове, след като бяха подкрепени от отчетите на технологичните компании.

Цената на акциите на Alphabet нарасна със 7,7%, след като гигантът обяви силни приходи от бизнеса с търсачки на Google. Microsoft записа 6,7% борсов ръст, след като отчете 40% скок на приходите от Azure и облачни услуги. Повишенията се случиха, въпреки че и двете компании разкриха приходи и печалба, които се оказаха значително под прогнозите на анализаторите.

Стойността на книжата на Meta Platforms нарасна с 6,7 на сто преди обявяването на финансовия отчет на компанията, който излиза след края на борсовия ден. Amazon напредна с повече от 3% на борсата, а Apple прибави 3,4%.

Търговците на дребно също се озоваха на зелено предвид отслабването на притесненията за инфлацията. Walmart, която поведе спадовете в сектора при предходната сесия, днес завърши деня с 3,8% нагоре. Kohl’s, Ross Stores и Costco прибавиха повече от 2% всяка. SPDR S&P Retail ETF се повиши с 2,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bigblunts
преди 1 година
да вдигат още, важното е инфлацията да бъде спряна дори и със цената на рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Много обичам като вдигнат лихвите и в първият момент всички индекси отиват нагоре все едно пари ще им дават а няма да им взимат - Всички се правят на много големи оптимисти и само чакат някой да мигне и веднага фърлят артиите - До петък Еленчето ще е написала следващата статия как уплашени от рецесията всичко се е сринало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още