IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Шокиращо силна“ прогноза на Microsoft за 2023 г. успокои инвеститорите

Приходите и печалбата за четвъртото тримесечие не оправдаха прогнозите на анализаторите, забавени от неблагоприятните валутни курсове

08:52 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. даде оптимистична прогноза за продажбите за току-що започналата фискална година, като по този начин намали опасенията на инвеститорите за растежа, които се разпалиха след неубедителния отчет за четвъртото тримесечие. Акциите поскъпнаха с повече от 5% в края на търговския ден, обръщайки по-ранните спадове.

На конферентен разговор във вторник софтуерният гигант заяви, че очаква приходите и оперативната печалба да се увеличат с двуцифрен темп за фискалната 2023 г., която приключва през юни следващата година. Валутните колебания ще намалят продажбите с около 4% за годината и с около 5% през текущото тримесечие, заявиха ръководителите на Microsoft, смекчавайки притесненията, че силният щатски долар ще окаже още по-голямо влияние върху стойността на продажбите в чужбина.

Прогнозата е „шокиращо силна", каза пред Bloomberg Дан Айвс, анализатор в Wedbush. Прогнозата „ще бъде насоката, която ще се чуе по света и на Wall Street".

Microsoft заяви, че сключва повече големи сделки със своя софтуер за изчисления в облак Azure и пренасочва клиенти към по-скъпи версии на облачните програми Office. Разходите на компанията ще се забавят с напредването на годината и със забавянето на темповете на наемане на служители, след като тя добави планираните 11 000 работници през настоящия период. Неспокойната икономическа картина ще накара някои клиенти да се насочат към продуктите на Microsoft и по-общо към облачния софтуер, тъй като той може да им помогне да контролират разходите си за технологии, заяви главният изпълнителен директор Сатя Надела по време на разговора.

„Излизайки от тази макроикономическа криза, публичният облак ще бъде още по-голям победител", каза Надела.

В резултат на прогнозата акциите на Microsoft поскъпнаха до 269,41 долара в следборсовата търговия. Те поевтиняха с около 2% непосредствено след отчета, след като при затварянето на борсата в Ню Йорк се понижиха до 251,90 долара. Въпреки че акциите поскъпнаха с 51% през 2021 г., досега през тази година са се обезценили с 25% на фона на разгромната тенденция при големите технологични акции.

По-рано компанията отчете продажби и печалба за четвъртото тримесечие, които не оправдаха прогнозите на анализаторите, забавени от неблагоприятните валутни курсове и по-слабото търсене на услуги за изчисления в облака, софтуера за персонални компютри и реклама в нейните онлайн имоти.

Приходите през четвъртото тримесечие, което приключи на 30 юни, нараснаха с 12% до 51,9 млрд. долара, се казва в изявление на производителя на софтуер. Нетната печалба е нараснала до 16,7 млрд. долара, или 2,23 долара на акция. Според проучване на Bloomberg анализаторите са очаквали средно 52,4 млрд. долара продажби и 2,29 долара печалба на акция. Ръстът на приходите от услугите за изчисления в облакa Azure се забави до 40% - внимателно следен показател, който също не отговаря на прогнозите.

Повишаването на курса на щатския долар, което намалява стойността на продажбите в чужбина, се отрази негативно на приходите и печалбата през последното тримесечие, което накара Microsoft да намали прогнозите си в началото на юни. Компанията забави наемането на служители в някои отдели, като Azure и Office, който произвежда софтуер. Общите продажби нараснаха най-малко от септември 2020 г. насам, като темповете на растеж на Azure продължават да се понижават, а по-широкият пазар на персонални компютри е напът да отбележи годишен спад. Търсенето се забави още повече през последните няколко седмици на тримесечието, тъй като клиентите отложиха покупките в очакване на възможна глобална рецесия, казва Дерик Ууд, анализатор в Cowen.

„Преди седмици нещата започнаха да стават по-бавни и се чуваха по-предпазливи призиви за покупки и по-дълги цикли на продажби", каза Ууд.

Анализаторите прогнозираха, че приходите от Azure ще нараснат с 44%, става ясно от бележка на Jefferies. През третото фискално тримесечие подразделението отбеляза ръст от 46%.  Като се изключи влиянието на валутата, ръстът на Azure е с 1% по-нисък от прогнозирания през април, заяви главният финансов директор Ейми Худ в интервю. Въпреки това компанията е подписала рекорден брой договори за Azure на стойност над 100 млн. и над 1 млрд. долара, каза тя.

Търговските резервации, мярка за бъдещите продажби на корпоративни клиенти, са „значително" по-добри от очакваното, като са се увеличили с 25%, което е показател, че корпоративното търсене на софтуер на Microsoft е останало силно през тримесечието, каза тя.

„По-голямата част от търговските ни резервации са през юни", каза Худ. „Това беше рекордно тримесечие за нас и много по-добро, отколкото планирахме“.

През юни базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft намали прогнозата си за продажбите и печалбата за четвъртото тримесечие, обвинявайки по-силния щатски долар за спад на приходите от 460 млн. долара. Във вторник софтуерният гигант заяви, че валутното въздействие през периода е било още по-силно, отколкото е прогнозирал. Войната в Украйна накара компанията да свие дейността си в Русия, което доведе до счетоводни разходи в размер на 126 млн. долара. Освен това спирането на производството на хардуер в Китай и влошаването на пазара на персонални компютри са засегнали продажбите на софтуер за операционната система Windows.

През последния период Microsoft отечете и 113 млн. долара под формата на обезщетения за напускане. По-рано този месец Microsoft съобщи, че е съкратила по-малко от 1% от работната си сила от 180 000 души, като мерките са засегнали групи като консултантски услуги и решения за клиенти, но заяви, че планира да завърши текущата финансова година с увеличен брой служители. Компанията също така е премахнала много свободни работни места и е забавила наемането на служители, включително в звената, които произвеждат Azure, Windows, Office и софтуер за сигурност. Тези ограничения за наемане на служители ще продължат в обозримо бъдеще, заяви компанията миналата седмица.

Общите приходи на Майкрософт от облачни продукти, които включват Azure и уеб-базираните версии на софтуера Office, са нараснали с 28% до 25 млрд. долара, съобщи компанията в слайдове, публикувани на нейния уебсайт.

Компанията майка на Google Alphabet Inc., която също отчете резултатите си във вторник, също изрази предпазливост по отношение на наемането на служители, както и Apple Inc. и Amazon.com Inc., а акционерите внимателно следят данните от технологичната индустрия за признаци на затихващо търсене. Миналата седмица компаниите за социални медии Twitter Inc. и Snap Inc. отчетоха разочароващи продажби, а Microsoft заяви, че по-ниските разходи за реклама са се отразили негативно на резултатите в професионалната мрежа LinkedIn и в подразделението за търсене.

Според IDC глобалните доставки на персонални компютри са намалели с повече от 15% през тримесечието, въпреки че остават над нивата отпреди пандемията. Microsoft успява да постигне по-високи приходи от софтуер за персонални компютри, като доставя повече версии на по-скъпите корпоративни версии на своите програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още