IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за икономиката на САЩ притесниха Wall Street*

Dow изтрива над 160 пункта, а S&P 500 се понижава с 0,6%

18:14 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в четвъртък с понижения, след като последните данни за щатската икономика разпалиха страховете за рецесия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива над 160 пункта (0,5%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,6%, а технологичният Nasdaq Composite - с над един процент. Въпреки това и трите показателя са напът да запишат печеливша седмица.

По-рано през деня Статистическата служба на САЩ съобщи, че икономиката на страната се е свила с 0,9% през второто тримесечие. Прогнозите бяха за спад от 0,3%. Това е второ поредно тримесечие на понижение след спада от 1,6% през предходното. Това отговаря на техническата дефиниция за рецесия, т.е. две поредни тримесечия на отрицателен ръст.

Притесненията на инвеститорите за рецесия стават все по-големи на фона на усилията на Федералния резерв да озапти ускоряващата се инфлация с увеличаване на лихвите.

Днешната търговия е факт след широкообхватно рали в сряда, след като Федералният резерв увеличи с нови 75 базисни пункта основната си лихва и сигнализира, че цикълът на агресивни увеличения може би няма да продължи дълго.

Инвеститорите остават фокусирани и върху продължаващия сезон на отчетите. Акциите на Meta Platforms изтриват 7,5% на фона на разочароващи данни за второто тримесечие.

Книжата на Comcast пък поевтиняват с 8,2%, след като компанията се оказа, че не е успяла да увеличи броя на абонатите на стрийминг и широколентовия ѝ бизнес през второто тримесечие. Тези на Charter Communications изостават с 6,9%.

Акциите на Stanley Black & Decker поевтиняват с над 12%, след като компанията не можа да отговори на очакванията за приходи и печалба и намали прогнозата за печалба.

Почти 49% от компаниите в състава на S&P 500 са представили резултати до началото на редовната търговия в четвъртък. От тези компании 71,5% са показали по-добри от очакваното резултати, показват данни на FactSet.

Инвеститорите очакват резултати от Apple, Amazon, Intel и Roku след края на сесията в четвъртък.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 2,66% и 2,973%.

Доларовият индекс пък се покачва леко с 0,1% до 106,56 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,3% до 106,91 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI поевтиняват с 0,1% до 97,12 долара за барел.

Златото обаче поскъпва осезаемо с близо 1,6% до 1746,4 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още