IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните данни за пазара на труда в САЩ увеличават волатилността на Wall Street*

Малко вероятно е да има лихвени понижения от Фед следващата година, смята анализатор

17:50 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Изненадата, която данните на министерството на труда на САЩ показаха за пазара на труда, не успява да подобри нагласите на Wall Street, където водещите индекси се понижават поради очаквания за още по-агресивни ходове на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява незначително с 0,07%, или 22,35, до 32 704,47 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отписва 0,11%, или 4,76 пункта, до 4147,18 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 0,09%, или 11,65 пункта, до 12 708,93 пункта.

Цената на златото поевтинява с 12,8 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,849%.

Статистиката в петък показа, че темпът на наемане на служители в САЩ е бил по-бърз от очакваното през юли, опровергавайки сигналите, че икономическото възстановяване губи инерция.

Новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 528 хил. през месеца, а безработицата е спаднала до 3,5%. За сравнение - прогнозите на Dow Jones бяха за резултати от съответно 258 хил. и 3,6%.

"Всеки, който яхна вълната на твърдението, че Фед ще обърне курса догодина и ще започне да понижава лихвите, ще трябва да слезе на следващата станция, защото това е малко вероятно да се случи", каза Арт Хогън, главен пазарен стратег в B. Riley Financial. “Видимо е, че това не е ситуация, в която икономиката "крещи" или се насочва към рецесия", допълни Хогън.

Очакванията бяха темпът на наемане да се забави на фона на продължаващото парично затягане от страна на Фед. Силните данни обаче създадоха очаквания, че централната банка ще стане още по-агресивна следващите месеци, като се има предвид силният пазар на труда в страната.

През юли Федералния резерв на САЩ одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта. Към момента централната банка е повишила лихвите с общо 225 базисни пункта.

Следващото заседание на регулатора предстои да се състои през септември.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава. Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,3% до 95,34 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) нараства с 1,41% до 89,79  долара за барел.

*Към 17:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още