IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешиха на Wal-Mart да закупи южноафриканската Massmart

Американската компания обаче няма да може да уволнява служители през първите 2 години

16:30 | 31.05.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Антимонополните органи в ЮАР дадоха зелена светлина за намерението на американската верига Wal-Mart да закупи местната верига магазини Massmart за 2,4 млрд. долара, съобщи BBC.

Поставени са обаче условия по сделката като например забрана за уволняване на служители на Massmart за първите 2 години и изискване за програма за развитие на местните доставчици.

На предложението на Wal-Mart за закупуване на 51% от акциите на Massmart се гледа като на тест за по-сериозни чуждестранни инвестиции в ЮАР.

Най-големият търговец на дребно в света заплаши да се откаже от сделката, ако бъдат поставени условия за закупуване на определени количества от местните доставчици.

Профсъюзи и три правителствени отдела се противопоставяха на сделката заради опасения, че глобалната мрежа за доставки на Wal-Mart може да стесни пазара на местни компании. Профсъюзите заплашиха да бойкотират веригата магазини, ако сделката бъде разрешена.

Освен ангажимент за замразяване на уволненията Wal-Mart ще трябва да предостави преференции за преназначаването на 500 души от персонала, уволнени през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още