IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще прилага нови правила за оценка глобалното влияние на отделните икономики

Мониторингът ще обхваща параметри като валутните курсове, монетарните и фискалните политики, както и капиталовите потоци

10:47 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ ще прилага нови правила за оценка глобалното влияние на отделните икономики

Международният валутен фонд одобри промени в своите годишни правила за икономически наблюдения, които вече го задължават да оценява дали вътрешната икономическа политика на една страна засяга световната финансова стабилност, съобщи Ройтерс.

Досега оценките на МВФ за глобалното влияние на отделните икономики бяха въпрос на добра воля от страна на фонда, но световната финансова криза от 2007-2009 г. показа колко бързо и лесно последиците от икономическите и финансови политики на една страна може да прехвърлят границите ѝ и да дестабилизират света.

„Макар грижата за политиките относно валутните курсове на страните-членки да остава част от същината на наблюдението на фонда според правилата му, новото решение ще осигури основа той да използва по-ефективно влиянието си по отношение на  вътрешната икономическа и финансова политика на държавите-членки“, заяви генералният директор на МВФ Кристин Лагард.

Решението е важна стъпка в преоформянето на начина, по който финансовата институция провежда наблюдението - мониторинг и оценка на икономиките на държавите-членки – и е от значение за световното икономическо и финансово развитие, посочи Лагард.

Новите правила ще бъде включени в раздела за годишни консултации между МВФ и правителствата на 188-те държави-членки на фонда. Според представители на МВФ решението е получило „широка подкрепа“ сред членовете.

През 2009 г. бившият генерален директор на финансовата институция Доминик Строс-Кан преразгледа правилата ѝ за политиката на текущо наблюдение, приети през 2007 г., след като Китай отказа да ги спазва. Пекин гледаше на действията на МВФ за усилване на наблюдението на валутния курс като маневра за включването на финансовата институция в собствената си кампания за по-силен юан.

Представител на МВФ заяви, че новото решение за наблюдението осигурява базови правила за честен и безпристрастен мониторинг върху параметри като валутните курсове, монетарните и фискалните политики, както и  капиталовите потоци.

Очаква се фондът да публикува по-подробен документ за решението за мониторинг през следващата седмица. 

Негови представители отбелязаха, че наблюдението ще позволява на МВФ да използва влиянието си спрямо властите в определена държава, ако бъде преценено, че политиките са имали „значително влияние върху ефективното действие на световната валутна система“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още