IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призовава за създаването на банков и фискален съюз в еврозоната

Общата парична политика в еврозоната трябва да остане нерестриктивна за по-дълъг период от време, препоръчва експерт

20:44 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постигане на растеж и финансовата стабилност са двете ключови предизвикателства, пред които са изправени политиците в еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постигане на растеж и финансовата стабилност са двете ключови предизвикателства, пред които са изправени политиците в еврозоната. Снимка: Ройтерс

Кризата в еврозоната достигна критичната си точка, а финансовите пазари са поставени пред риск от сериозен стрес, посочва Международният валутен фонд (МВФ) в оценката си за икономическото развитие на европейския валутен блок.

Фондът призовава за решителни действия в посока създаване на банков и фискален съюз в еврозоната, за да бъде укрепена валутната общност.

МВФ припомни, че според актуализираната прогноза на институцията еврозоната ще изпадне в рецесия през настоящата година, а догодина икономическият ръст ще се забави сериозно до под един процент.

Очаква се също така безработицата в европейската валутна общност да продължи да расте и силно да варира в отделните държави.

„Непосредствен приоритет за лидерите на държавите от еврозоната е да създадат банков съюз и да засилят фискалната интеграция. Това ще допринесе за възстановяването на доверието и до понижаване на разходите по заемите на страните от валутния блок, които са подложени на сериозен пазарен натиск“, коментира Махмуд Прадан, заместник-директор на европейския департамент в МВФ и началник на мисията за еврозоната.

Постигане на растеж и финансовата стабилност са двете ключови предизвикателства, пред които са изправени политиците в еврозоната, посочва Прадан.

Растежът обаче изисква подкрепа на търсенето заради провежданите политики за фискална консолидация в момента. Такава помощ трябва да дойде от общата парична политика, смята експертът.

Общата парична политика в еврозоната трябва да остане нерестриктивна за по-дълъг период от време, препоръчва Махмуд Прадан, като допълва, че има още място за намаляване на основната лихва.

„По наше мнение Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да разгледа неконвенционални мерки, като например количествени улеснения, за подпомагане на финансовите пазари“, каза още той.

По думите на Прадан сред основните приоритети на държавите от еврозоната остава свиването на бюджетните дефицити и възстановяването на „здравето“ на публичните финанси.

Той препоръчва също така засилването на прозрачността в банковия сектор чрез независима оценка на капиталовите нужди на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още