IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ, ЕК и СБ: Румъния трябва да изпълни сегашното споразумение, за да иска ново

Представители на международните кредитори на страната са подчертали, че закъснява прилагането на редица структурни реформи от настоящата програма

20:24 | 14.11.12 г. 1
МВФ, ЕК и СБ: Румъния трябва да изпълни сегашното споразумение, за да иска ново

Румъния трябва да изпълни ангажиментите по съществуващото споразумение, за да сключи ново, са заявили представители на съвместната мисия на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Световната банка, които приключиха днес мисията си в Румъния, предаде румънската агенция Agerpres, цитирана от БТА.

Международните кредитори водиха разговори в Букурещ по последното развитие в икономиката, икономическите перспективи, данъчната и монетарната политика и структурните реформи.

От март 2011 г. Румъния има двугодишно предпазно споразумение с МВФ, ЕК и СБ на стойност 5 милиарда евро, които да бъдат използвани само в случай на нужда. Преди няколко дни президентът и премиерът на Румъния заявиха желание за подписване на ново споразумение за срок от 1-2 години след изтичането на настоящото.

На среща днес с президента Траян Бъсеску представителите на кредиторите са обърнали внимание на закъсненията на редица структурни реформи от сегашната програма. Те са посочили, че трябва да бъдат изпълнени ангажиментите по сегашното споразумение, за да бъде подписано ново.

Представителите на МВФ, ЕК и СБ са подчертали, че за да постигне икономически растеж, Румъния има нужда от увеличаване на производителността, от капиталови инвестиции в промишлеността и от инвестиции в човешки капитал, отбелязва Agerpres, като цитира прессъобщение на румънското президентство.

Ръководителят на делегацията на МВФ Ерик де Врийер е подчертал важността на реформите в системата на здравеопазването, както и необходимостта образователната система да формира колкото се може по-добре подготвени хора, които да отговарят на изискванията на пазара на труда.

Румънският министър на финансите Флорин Джорджеску заяви през тази седмица, че мисията на външните кредитори ще посети Румъния в началото на следващата година, когато се очаква да започнат и разговорите за подписване на ново споразумение, писа румънският вестник Adevarul.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Значи за гърците може да не изпълняват и да няма проблем, за румънците неможе. Тоя ЕС го бутаме по надолнището значи. Регулации може, помощ неможе (за всички). Винаги съм считал румънците за по-братя от всички останали съседи. Може и да е за това, че са ми на една ... разстояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още